Po ogromnym sukcesie "kawałków ciacha", które komponowałam według upodobań moich czytelników i wielu pytaniach o łączenie smaków w torcie, oficjalnie ruszamy z nową edycją najlepszych połączeń smakowych.
Dostosowałam nowy "Kawał Ciacha" do aktualnych trendów, dzięki czemu zyskał dodatkowy biszkopt i kolejne piętro kremu. To przepis na torty o wysokości piętra 12-15cm.
A co w środku? Rozpoczynamy z przytupem od whisky, która uchodzi za bardzo męski alkohol, dlatego tworząc ten tort połączyłam ją z gorzką czekoladą i aromatem pomarańczy. Panowie twierdzą, że to strzał w dziesiątkę i przydałoby się jeszcze tylko cygaro ;)
Jak zrobić tort czekoladowy z whisky i nutą pomarańczy
1. Ciasta.
biszkopt czekoladowy
lub
biszkopt czekoladowy z masłem
2. Kremy.
krem ganache whisky z nutą pomarańczy
krem mascarpone o smaku oreo
3. Dodatki.
żelka o smaku pomarańczowym
do nasączenia woda z sokiem z pomarańczy ewentualnie whisky.
4. Wykończenie.
tynk ganache z gorzkiej czekolady
Jak Ci się podoba ta kompozycja? :)
A może Twoje ulubione smaki wciąż czekają na swoje połączenie? Daj mi znać, a skomponuję je dla Ciebie. :)
Nie do końca wiesz jak połączyć smaki w torcie?
Jest tyle możliwości, a dodatkowo ten sam smak odczuwamy zupełnie inaczej w cieście, kremie czy żelce.
Teraz możesz skorzystać z mojej wiedzy oraz praktycznego doświadczenia w tworzeniu kompozycji smaków tortów i deserów,
oraz ulubionych połączeń smakowych moich klientów.
Zebrałam je w Smakowej Bazie Akademii Kawał Ciacha wraz z dokładnymi przepisami i praktycznymi wskazówkami.

Chcę dowiedzieć się więcej