Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Krem maślany ganache

Krem maślany ganache

wpisy podobne:

Krem mascarpone Oreo mlecznyKrem mascarpone Oreo mlecznyKrem pomarańczowyKrem pomarańczowyKrem ganache whiskyKrem ganache whiskyKrem z owoców leśnychKrem z owoców leśnych
Krem maślany z dodatkiem ganache czekoladowego ma intensywny czekoladowy smak i świetnie nadaje się do "otynkowania tortu"
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.


Przepis na krem maślany z ganache czekoladowym



Składniki:

200 g gorzkiej czekolady lub po 100 g gorzkiej i mlecznej
100 g śmietanki 30%
200 g masła

1. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej i studzimy do temperatury pokojowej.
2. Do miski wkładamy masło i ubijamy mikserem na prawie biały puch, następnie dodajemy ganache w dwóch lub trzech partiach i miksujemy, aż utworzą puszysty krem.
3. Kremu nie chłodzimy przed nałożeniem na tort.

TIP: Ten krem możemy przygotować z różnych rodzajów czekolady, wymagają jednak nieco innych proporcji śmietanki do czekolady:
gorzka, mleczna: 1:2
biała 1:3 a nawet 1:4 jeżeli zawartość masła kakaowego wynosi mniej niż 20%.

TIP 2: Ganache czekoladowy, w zależności od proporcji, poza puszystym kremem do przekładania tortu może przyjąć także formę idealnego "mazidła" do tynkowania powierzchni tortu czy dripu, rozkosznie spływającego po jego ściankach.
Więcej na ten temat dowiesz się w artykule Wszystko o ganache czekoladowym. Znajdziesz tam też praktyczną tabelę proporcji dla różnych rodzajów czekolady i różnych zastosowań.


Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Krem maślany ganache do tortów i monoporcji - przepis

Teraz Twoja kolej, wypróbuj ten krem. Jestem bardzo ciekawa Twojej opinii :)


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.


Dołącz do Akademii



Tagi: czekoladowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności