Krem maślany z dodatkiem ganache czekoladowego ma intensywny czekoladowy smak i świetnie nadaje się do "otynkowania tortu"
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.
Przepis na krem maślany z ganache czekoladowym
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady lub po 100 g gorzkiej i mlecznej
100 g śmietanki 30%
200 g masła
1. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej i studzimy do temperatury pokojowej.
2. Do miski wkładamy masło i ubijamy mikserem na prawie biały puch, następnie dodajemy ganache w dwóch lub trzech partiach i miksujemy, aż utworzą puszysty krem.
3. Kremu nie chłodzimy przed nałożeniem na tort.
TIP: Ten krem możemy przygotować z różnych rodzajów czekolady, wymagają jednak nieco innych proporcji śmietanki do czekolady:
gorzka, mleczna: 1:2
biała 1:3 a nawet 1:4 jeżeli zawartość masła kakaowego wynosi mniej niż 20%.
Wypróbuj ten krem. Jestem ciekawa Twojej opinii :)