Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Ozdoby
Dekoracje stołu
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Tynk do tortu

Tynk do tortu

13 Nov 2019
Krem
wpisy podobne:

Frużelina z owoców leśnychFrużelina z owoców leśnychSyrop z kwiatów akacjiSyrop z kwiatów akacjiSyrop z kwiatów lipySyrop z kwiatów lipyKrem pina coladaKrem pina colada
Pojęcie tynku i tynkowania w odniesieniu do tortu, może się niektórym, zwłaszcza początkującym adeptom sztuki tortowej, wydać dziwne, jest to jednak pojęcie pasujące idealnie. Tak jak tynkujemy dom, by odizolować go od warunków zewnętrznych lub upiększyć, nadając mu strukturę i kolor, tak samo tort obkładamy tynkiem (najczęściej kremem na bazie masła lub ganache), by odizolować go od masy cukrowej, którą ma zostać pokryty (wygładzając przy tym wszystkie nierówności) lub ukryć, być może nie zbyt atrakcyjne wizualnie wnętrze i udekorować.

Kremy z masła, z reguły służą mi jako tynk do tortu. Nie wkładam ich do środka, otaczają ciasto na zewnątrz i służą do dekoracji tylkami czy szpatułami.



Na blogu zamieściłam do tej pory kilka kremów, które również nadają się jako tynk do tortu:
krem maślany na bezie szwajcarskiej
krem maślany mleczny do dekoracji
ganache z gorzkiej czekolady
krem maślany z ganache czekoladowym
ganache z białej czekolady z masłem.

Na tym jednak pracuje mi się najlepiej, a mleko doskonale maskuje smak masła, który sprawia, że krem wydaje się ciężki.


Przepis na najlepszy tynk do tortu - krem maślany z mlekiem skondensowanym



Składniki wystarczą na tort o średnicy 24cm i wysokości 15cm:


1,5 szklanki mleka skondensowanego, słodzonego z puszki (300 ml) - ok 480g
1,5 kostki masła 300g

1. Masło ubijamy na puszystą prawie białą masę.
2. Wlewamy mleko skondensowane i miksujemy min. 6 minut, aż krem zrobi się delikatny i puszysty.
3. Kremu nie wkładamy do lodówki przed przełożeniem na tort.


Koniecznie wypróbuj ten tynk do tortu. Jestem bardzo ciekawa Twoich wrażeń.


Obrazek: podpis
Tagi: maślany
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodki kanał Piece A Cake
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Ozdoby Dekoracje stołu Szkolenia Artykuły
Polityka prywatności