Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Ganache z gorzkiej czekolady

Ganache z gorzkiej czekolady

wpisy podobne:

Krem pomarańczowyKrem pomarańczowyKrem ganache whiskyKrem ganache whiskyKrem z owoców leśnychKrem z owoców leśnychKrem pina coladaKrem pina colada

Ganache to nic innego jak połączenie na ciepło czekolady z wysokoprocentową śmietanką.
W zależności od temperatury i ilości użytej czekolady możemy otrzymać różne postacie ganache do różnych celów.


Najbardziej klasyczny ganache ma konsystencję nutelli i służy do obkładania tortu (lub jak to określają tortomaniacy, tynkowania ;). Tak obłożony tort po schłodzeniu stanowi stabilną podstawę pod lukier plastyczny bądź dowolny, inny rodzaj dekoracji.


Przepis na ganache z gorzkiej czekolady do tynkowania



Składniki:

400 g śmietanki kremówki
200 g gorzkiej czekolady

1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki.
2. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, pinując przy tym, by się nie zagotowała i zdejmujemy z garnka lub zmniejszamy moc grzania.
3. Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Ganache odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojowa schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin.
5. Po wyjęciu z lodówki ganache powinno mieć konsystencję nutelli, wtedy możemy już obłożyć nim tort. Możemy go też lekko zmiksować, uzyska wtedy bardziej kremową konsystencję, ale jednocześnie zgęstnieje, co może utrudnić jego rozsmarowanie.

TIP: Jeżeli nie chcesz czekać 12 godzin, aż ganache stężeje, możesz zmniejszyć ilość śmietanki do proporcji 1:1, a ganache będzie gotowe do tynkowania już po ostygnięciu do temperatury pokojowej.


Ganache czekoladowe może przybrać również formę kremu do przełożenia tortu, wtedy przed przełożeniem miksujemy go na puszysty krem.


Przepis na krem ganache z gorzkiej czekolady do przełożenia tortu



Składniki:

600 g śmietanki kremówki
200 g gorzkiej czekolady

1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki.
2. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, pinując przy tym, by się nie zagotowała i zdejmujemy z garnka lub zmniejszamy moc grzania.
3. Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Ganache odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojowa schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin.
5. Po wyjęciu z lodówki ganache powinno mieć luźną konsystencję, dzięki czemu po zmiksowaniu uzyskamy puszysty, łatwy do rozsmarowania krem.


Od razu po wykonaniu, kiedy ganache lekko przestygnie możemy użyć jej jako drip - czyli płynną, lśniącą polewę, która efektownie spłynie z tortu.


Przepis na polewę ganache z gorzkiej czekolady do drip cake



Składniki:

100 g śmietanki kremówki
100 g gorzkiej czekolady

1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki.
2. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, pinując przy tym, by się nie zagotowała i zdejmujemy z garnka lub zmniejszamy moc grzania.
3. Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Ganache odstawiamy do wystygnięcia i lekko ciepłego możemy użyć jako polewy. Po schłodzeniu polewa ulegnie częściowemu zestaleniu.


Ganache z różnych rodzajów czekolady i do różnych zastosowań



Ganache możesz zrobić z każdego rodzaju czekolady, ale do każdego z zastosowań wymaga wtedy innych proporcji. Więcej na ten temat dowiesz się z kompleksowego artykułu na temat ganache czekoladowego, znajdziesz tam także przydatną tabelę z proporcjami czekolady i śmietanki.

Podrzucam Ci także inne kremy na bazie ganache, które przygotowałam dla Ciebie w Akademii. Bardzo jestem Ciekawa, który zachwyci Cię najbardziej.

Obrazek: Ganache czekoladowe ganache z białej czekolady z masłem
Obrazek: Krem maślany z ganache czekoladowym ganache z ciemnej czekolady z masłem
Obrazek: Krem czekoladowy ganache z whisky krem ganache z whisky


Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Ganache z gorzkiej czekolady do tortów - przepis


Też uwielbiasz czekoladę? Jeżeli przydał Ci się ten artykuł, napisz mi o tym. :)


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online
i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii
oraz w naszej grupie na fb.


Dołącz do Akademii




Tagi: czekoladowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności