Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Ozdoby
Dekoracje stołu
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Ganache z gorzkiej czekolady

Ganache z gorzkiej czekolady

08 Sep 2017
Krem
wpisy podobne:

Frużelina z owoców leśnychFrużelina z owoców leśnychSyrop z kwiatów akacjiSyrop z kwiatów akacjiSyrop z kwiatów lipySyrop z kwiatów lipyKrem pina coladaKrem pina colada

Ganache to nic innego jak połączenie na ciepło czekolady z wysokoprocentową śmietanką.
W zależności od temperatury i ilości użytej czekolady możemy otrzymać różne postacie ganache do różnych celów.


Najbardziej klasyczny ganache ma konsystencję nutelli i służy do obkładania tortu (lub jak to określają tortomaniacy, tynkowania ;). Tak obłożony tort po schłodzeniu stanowi stabilną podstawę pod lukier plastyczny bądź dowolny, inny rodzaj dekoracji.

Przepis na ganache z gorzkiej czekolady do tynkowania



Składniki:

400 g śmietanki kremówki
200 g gorzkiej czekolady

1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki.
2. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, pinując przy tym, by się nie zagotowała i zdejmujemy z garnka lub zmniejszamy moc grzania.
3. Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Ganache odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojowa schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin.
5. Po wyjęciu z lodówki ganache powinno mieć konsystencję nutelli, wtedy możemy już obłożyć nim tort. Możemy go też lekko zmiksować, uzyska wtedy bardziej kremową konsystencję, ale jednocześnie zgęstnieje, co może utrudnić jego rozsmarowanie.

TIP: Jeżeli nie chcesz czekać 12 godzin, aż ganache stężeje, możesz zmniejszyć ilość śmietanki do proporcji 1:1, a ganache będzie gotowe do tynkowania już po ostygnięcięciu do temperatury pokojowej.


Ganache czekoladowe może przybrać również formę kremu do przełożenia tortu, wtedy przed przełożeniem miksujemy go na puszysty krem.

Przepis na krem ganache z gorzkiej czekolady do przełożenia tortu



Składniki:

600 g śmietanki kremówki
200 g gorzkiej czekolady

1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki.
2. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, pinując przy tym, by się nie zagotowała i zdejmujemy z garnka lub zmniejszamy moc grzania.
3. Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Ganache odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojowa schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin.
5. Po wyjęciu z lodówki ganache powinno mieć luźną konsystencję, dzięki czemu po zmiksowaniu uzyskamy puszysty, łatwy do rozsmarowania krem.



Od razu po wykonaniu, kiedy ganache lekko przestygnie możemy użyć jej jako drip - czyli płynną, lśniącą polewę, która efektownie spłynie z tortu.

Przepis na polewę ganache z gorzkiej czekolady do drip cake



Składniki:

100 g śmietanki kremówki
100 g gorzkiej czekolady

1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki.
2. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, pinując przy tym, by się nie zagotowała i zdejmujemy z garnka lub zmniejszamy moc grzania.
3. Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Ganache odstawiamy do wystygnięcia i lekko ciepłego możemy użyć jako polewy. Po schłodzeniu polewa ulegnie częściowemu zestaleniu.

Jeżeli przydał Ci się ten artykuł, napisz mi o tym. :)


Zapraszam Cię też do naszej grupy Cukrowych Artystek Kawał Ciacha - Akademia.



Obrazek: podpis




Edit:
Tagi: czekoladowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodki kanał Piece A Cake
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Ozdoby Dekoracje stołu Szkolenia Artykuły
Polityka prywatności