Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Krem z owoców leśnych

Krem z owoców leśnych

wpisy podobne:

Krem mascarpone Oreo mlecznyKrem mascarpone Oreo mlecznyKrem pomarańczowyKrem pomarańczowyKrem ganache whiskyKrem ganache whiskyKrem pina coladaKrem pina colada

Krem-mus o smaku owoców leśnych powstał jako kontrast smakowy do słodkich kremów. Świetnie łączy się z tymi najsłodszymi o smaku solonego karmelu czy białej czekolady.

Ten kwaskowy, delikatny krem cudownie wygląda także w przełożeniu, ze względu na cudowny, pełny kolor :)



Przepis na krem-mus z owoców leśnych



Składniki:

250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremowej 30%
1 czekolada rubinowa 100g
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
frużelina z owoców leśnych według tego przepisu.

1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, aż do napęcznienia.
2. Do 100 ml śmietanki dodajemy połamaną drobno czekoladę i podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści, nie może się jednak zagotować. Następnie studzimy ganache do temperatury pokojowej.
3. Żelatynę krótko podgrzewamy w mikrofalówce - powinna się upłynnić, ale nie może się zagotować, a następnie chłodzimy do temperatury pokojowej, co jakiś czas mieszając.
4. Do miksera wkładamy mocno schłodzoną, pozostałą część śmietanki i serek, dodajemy ganache oraz wystudzoną, ale płynną żelatynę i ubijamy razem, aż do uzyskania gęstego kremu.
5. W zależności od efektu jaki chcemy uzyskać, frużelinę możemy dodać w punkcie 4, wtedy uzyskamy krem o jednolitym smaku, lub dodać ją już po ubiciu kremu, na samym końcu i zostawić częściowo niezmieszaną.
6. Kremu nie należy schładzać przed przełożeniem tortu lub nałożeniem do mini deserów.

TIP: Do kremu można też dodać 1 łyżkę rozdrobnionych (lub zmielonych), liofilizowanych malin. :)

TIP: Ilość dodanej frużeliny zależy od intensywności kremu, jaką chcemy uzyskać. Najlepiej nie mieszać jej do końca z kremem, zachowamy wtedy oba smaki.


Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Krem z owoców leśnych do tortów i monoporcji - przepis


Wypróbuj ten krem w pysznych mini deserkach, a jestem pewna, że znajdzie u Ciebie stałe miejsce.


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.

Dołącz do Akademii



Tagi: malinowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności