Aromat pomarańczy ma swój czas w okresie Świąt Bożego Narodzenia, kiedy jest absolutnie nieodzowny, ale chciałam zachęcić Cię do wykorzystania kremu pomarańczowego także w cieplejszych częściach roku w lżejszych, owocowych połączeniach.
Szukałam też aromatu, który okiełzna nieco ostre, cytrusowe nuty pomarańczy i w końcu wpadłam na brzoskwinie, która cudownie osłodziła i złagodziła ten krem.
Przepis na krem pomarańczowy
Składniki:
250 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremowej 36%
4 łyżki cukru
100 ml soku przecierowego z brzoskwini
krem orange curd, według
tego przepisu.
1. Do mocno schłodzonych śmietanki i serka dodajemy cukier i sok z brzoskwini, a następnie ubijamy mikserem, aż do uzyskania gęstego kremu.
2. Na koniec dodajemy zupełnie wystudzony orange curd i jak zawsze sugeruję nie mieszać ich zbyt dokładnie :)
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
TIP: Z pomarańczą świetnie skomponuje się także mango, więc jeżeli bardziej je lubisz, możesz użyć zblendowanych owoców zamiast soku z brzoskwini. :)
TIP 2: A jeżeli chcesz podkręcić smak kremu i dodać mu pazura, świetnie sprawdzi się szczypta mielonych goździków.
Czas wypróbować ten aromatyczny krem. Napisz w komentarzu jakie są Twoje wrażenia. :)