Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter

Ciasta

Ganache czekoladowy

Ganache czekoladowy

Ciągle słyszę to samo pytanie: czy ganache powinno się ubijać, czy nie?
Ganache nie zawsze oznacza to samo, bo chodź składa się tylko z dwóch składników, może mieć różną postać i pełnić różne funkcje.
Dziś więc wszystko, co musisz wiedzieć o ganache czekoladowym
Czytaj całość
7 błędów podczas tynkowania tortu

7 błędów podczas tynkowania tortu

Z pośród wszystkich pytań które dostaję, najczęściej powtarzają się te, związane z tynkowaniem tortu, co nie dziwi, biorąc pod uwagę, że zewnętrzna warstwa kremu na torcie, zwana w słodkiej branży tynkiem, w dużej mierze decyduje o jego ostatecznym wyglądzie.
Często tynk to ostatnia warstwa, na której układane są dekoracje, od jakości jego wykonania zależy więc całe, estetyczne tortu.
Dziś więc 7 błędów, czyli 7 newralgicznych punktów, które mogą zrujnować wygląd naszego tortu.
Czytaj całość
Czekolada plastyczna

Czekolada plastyczna

Czekolada plastyczna to jeden z najbardziej popularnych materiałów do tworzenia jadalnych, słodkich dekoracji. Jest elastyczna jak plastelina, dzięki czemu można ją dowolnie formować, a do tego rozkosznie pachnie i smakuje. Można zrobić ja z każdego rodzaju czekolady, więc możesz wykorzystać swoją ulubioną.
Czytaj całość
Anatomia tortu - jak otynkować tort

Anatomia tortu - jak otynkować tort

Jak idealnie otynkować tort? Wpływają na to dwa czynniki, po pierwsze tynk o doskonałej konsystencji i po drugie odpowiednia technika. Każdy w końcu opracowuje własny, najbardziej odpowiedni dla siebie sposób nakładania i gładzenia tynku, ale jest kilka prostych wskazówek, które po zaledwie kilku próbach pomogą Ci nałożyć równy i gładki tynk.
Czytaj całość
Anatomia tortu - czym otynkować tort

Anatomia tortu - czym otynkować tort

Wybór odpowiedniego kremu do tynkowania zależy od dekoracji, jaką chcemy na nim położyć i od preferencji. Ostatnio w dobie powrotu do prostoty i natury, torty wykończone kremem bardzo zyskują na popularności. Czy będzie to stały trend, czy chwilowa moda, której nie opiera się także słodka branża, czas pokaże. Ja osobiście bardzo liczę na powrót masy cukrowej ;)
Czytaj całość
Anatomia tortu - jak przełożyć tort

Anatomia tortu - jak przełożyć tort

Przekładanie tortu, ma też drugą, tę bardziej techniczą stronę. Jak uzyskać stabilny i równy tort gotowy do każdego rodzaju dekoracji. Co decyduje o tym, że nie ropłynie się w lodówce, czy nie ulegnie uszkodzeniu podczas transportu?
W rancie, czy bez, to zaledwie pierwsza z wielu kwestii.
Czytaj całość
Poprzednia
Następna
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d
Polityka prywatności