Artykuł z dnia I Anatomia tortu - projekt to podstawa, znajdziesz 
TUTAJ. 
Artykuł z dnia II Anatomia tortu - wszystko o biszkoptach, znajdziesz 
TUTAJ. 
Artykuł z dnia III Anatomia tortu - czym przełożyć tort, znajdziesz 
TUTAJ. 
Jak przełożyć tort.
Jest oczywiście wiele kwestii, choćby sprawa rantu: jest niezbędny, czy wystarczy tortownica. Z czystym sumieniem powiem, że wystarczy to, co już masz, nie musisz kupować rantu do swojego pierwszego tortu, można równie dobrze ustabilizować tort w tortownicy. Ranty, zwłaszcza te regulowane są oczywiście bardzo wygodne i dają więcej możliwości, ale ich potrzeba tak naprawdę przychodzi z czasem.
 
Uzyskanie stabilnego i równego tortu w dużej mierze zależy od konsystencji kremów i poziomu nasączenia ciasta. Podczas zsiadania się tortu, wilgoć z poszczególnych warstw wyrównuje się i tort uzyskuje stabilność. Kiedy jednak wilgoci będzie zbyt dużo, tort może się wybrzuszać, albo nawet częściowo rozpaść. Pomocny tutaj może być 
artykuł o nasączaniu biszkoptów, znajdziesz w nim przydatne wskazówki i konkretne propozycje ponczy, w zależności od wybranego biszkoptu czy kompozycji smakowej tortu. 
Jak zbudować stabilny tort piętrowy
Dla stabilności tortu ogromne znaczenie ma odpowiedni podkład, a w przypadku tortów piętrowych, w tym oczywiście ukrytego piętra, odpowiednie przekładki, stabilizatory czy właściwy stelaż. 
W workbooku, znajdziesz specjalne zestawienie potrzebnych elementów konstrukcyjnych dla twojego tortu. 
Jeżeli jednak wolisz obejrzeć szkolenie krok po kroku, z procesu przekładania tortu, w którym wszystko dokładnie omawiam, znajdziesz je 
Tutaj, w Akademii Słodkich Dekoracji
Znajdziesz w nim między innymi:
 - zestaw narzędzi, które potrzebujesz,
 - po co składać tort w rancie,
 - rodzaje podkładów pod tort,
 - jak prosto pociąć biszkopt na równe blaty,
 - jak odpowiednio nasączyć biszkopty,
 - co to jest tunelowanie kremem,
 - jak zrobić tort piętrowy,
 - co oznacza ukryte pietro,
 - kiedy potrzebny jest stelaż 
i wiele innych praktycznych wskazówek.
Wszystkie informacje w jednym miejscu, ale rozdzielone tematycznie i oznaczone wspólnym identyfikatorem projektu, co pozwala na rozdzielenie stron projektu pomiędzy członków zespołu zgodnie z ich zadaniami.
Wszystkie przeliczenia, miary i kalkulacje wykonałam w polskich miarach z uwzględnieniem dostępnych u nas tortownic i rantów.  
Dopełnienie stanowią praktyczne kursy video, które prowadzą krok po kroku przez wszystkie etapy przygotowania tortu.
Mam jeszcze dla Ciebie prezent, dołącz do naszej słodkiej społeczności 
i odbierz "planner tortu", w którym zaplanujesz pracę nad jednym lub wieloma słodkimi projektami w tym samym czasie.
Następny - V etap projektowania znajdziesz 
kolejnym artykule., 
A jeżeli, pieczenie tortów nie ma przed Tobą tajemnic, rozpocznij z nami przygodę z ich artystycznym dekorowaniem. Tu w Akademii Słodkich Dekoracji znajdziesz już kursy online ze słodkich dekoracji a także zestaw plannerów i szablonów, które ułatwią Ci prowadzenie słodkiego biznesu. 
Odkryj naszą profesjonalną platformę kursów online  i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii i w naszej grupie na fb. 
Dołącz do Akademii