Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Anatomia tortu - jak przełożyć tort

Anatomia tortu - jak przełożyć tort

Artykuł
wpisy podobne:

Bukiet słodkich możliwości - czyli o kwiatach z cukru i nie tylkoBukiet słodkich możliwości - czyli o kwiatach z cukru i nie tylkoBeza Pavlova - nowe podejścieBeza Pavlova - nowe podejścieW Cukrowym Ogrodzie W Cukrowym Ogrodzie Dzieci idą do szkoły a mamy do AkademiiDzieci idą do szkoły a mamy do Akademii
Artykuł z dnia I Anatomia tortu - projekt to podstawa, znajdziesz TUTAJ.
Artykuł z dnia II Anatomia tortu - wszystko o biszkoptach, znajdziesz TUTAJ.
Artykuł z dnia III Anatomia tortu - czym przełożyć tort, znajdziesz TUTAJ.


Jak przełożyć tort.




Jest oczywiście wiele kwestii, choćby sprawa rantu: jest niezbędny, czy wystarczy tortownica. Z czystym sumieniem powiem, że wystarczy to, co już masz, nie musisz kupować rantu do swojego pierwszego tortu, można równie dobrze ustabilizować tort w tortownicy. Ranty, zwłaszcza te regulowane są oczywiście bardzo wygodne i dają więcej możliwości, ale ich potrzeba tak naprawdę przychodzi z czasem.

Uzyskanie stabilnego i równego tortu w dużej mierze zależy od konsystencji kremów i poziomu nasączenia ciasta. Podczas zsiadania się tortu, wilgoć z poszczególnych warstw wyrównuje się i tort uzyskuje stabilność. Kiedy jednak wilgoci będzie zbyt dużo, tort może się wybrzuszać, albo nawet częściowo rozpaść. Pomocny tutaj może być artykuł o nasączaniu biszkoptów, znajdziesz w nim przydatne wskazówki i konkretne propozycje ponczy, w zależności od wybranego biszkoptu czy kompozycji smakowej tortu.


Jak zbudować stabilny tort piętrowy



Dla stabilności tortu ogromne znaczenie ma odpowiedni podkład, a w przypadku tortów piętrowych, w tym oczywiście ukrytego piętra, odpowiednie przekładki, stabilizatory czy właściwy stelaż.


Obrazek: Piętrowy tort komunijny


W workbooku, znajdziesz specjalne zestawienie potrzebnych elementów konstrukcyjnych dla twojego tortu.
Jeżeli jednak wolisz obejrzeć szkolenie krok po kroku, z procesu przekładania tortu, w którym wszystko dokładnie omawiam, znajdziesz je Tutaj, w Akademii Słodkich Dekoracji


Obrazek: Workbook Anantomia Tortu cz.3


Znajdziesz w nim między innymi:
- zestaw narzędzi, które potrzebujesz,
- po co składać tort w rancie,
- rodzaje podkładów pod tort,
- jak prosto pociąć biszkopt na równe blaty,
- jak odpowiednio nasączyć biszkopty,
- co to jest tunelowanie kremem,
- jak zrobić tort piętrowy,
- co oznacza ukryte pietro,
- kiedy potrzebny jest stelaż
i wiele innych praktycznych wskazówek.


Wszystkie informacje w jednym miejscu, ale rozdzielone tematycznie i oznaczone wspólnym identyfikatorem projektu, co pozwala na rozdzielenie stron projektu pomiędzy członków zespołu zgodnie z ich zadaniami.
Wszystkie przeliczenia, miary i kalkulacje wykonałam w polskich miarach z uwzględnieniem dostępnych u nas tortownic i rantów.


Dopełnienie stanowią praktyczne kursy video, które prowadzą krok po kroku przez wszystkie etapy przygotowania tortu.


Mam jeszcze dla Ciebie prezent, dołącz do naszej słodkiej społeczności i odbierz "planner tortu", w którym zaplanujesz pracę nad jednym lub wieloma słodkimi projektami w tym samym czasie.


Następny - V etap projektowania znajdziesz kolejnym artykule.,

Obrazek: podpis



A jeżeli, pieczenie tortów nie ma przed Tobą tajemnic, rozpocznij z nami przygodę z ich artystycznym dekorowaniem. Tu w Akademii Słodkich Dekoracji znajdziesz już kursy online ze słodkich dekoracji a także zestaw plannerów i szablonów, które ułatwią Ci prowadzenie słodkiego biznesu.

Odkryj naszą profesjonalną platformę kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii i w naszej grupie na fb.

Dołącz do Akademii




Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności