Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Crumble czyli kruszonka

Crumble czyli kruszonka

wpisy podobne:

Wielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaWielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaPiernikowe, szafirowe śnieżynkiPiernikowe, szafirowe śnieżynkiBiszkopt do naked cakeBiszkopt do naked cakeBiszkopt jasny z masłemBiszkopt jasny z masłem

Kruszonka to najsmaczniejsza część śląskich kołoczy. Jako dziecko zakradałam się i odrywałam ją z wierzchu ciasta, odsłaniając owoce, ser czy mak.
Po latach szukając pomysłu na chrupkie warstwy w torcie, odkryłam ją zupełnie na nowo. Zobacz jakie daje pyszne możliwości.



Jak zrobić kruszonkę jako chrupką warstwę do tortu



Składniki na chrupkę o średnicy 20-21 cm do tortu o średnicy 24cm:

Przepis podstawowy:
50g mąki
25g cukru
25g zimnego masła


1. Sypkie składniki wsypujemy do zimnego, posiekanego masła i rozcieramy.
2. Po połączeniu się składników małe kawałki kruszonki rozkładamy na na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni w termoobiegu i pieczemy 30 minut.

Kruszonkę umieszczamy w torcie, dopiero kiedy zupełnie ostygnie. Możemy dodatkowo zabezpieczyć ją przed nasiąkaniem w kontakcie z kremem, mieszając z roztopioną czekoladą. Nie powinno jej jednak być zbyt dużo, wystarczy, że grudki kruszonki lekko się nią otoczą.

Układamy ją na warstwie kremu, około 1 cm od brzegu i izolujemy tunelem z kremu od zewnętrznej krawędzi.


TIP: Do przepisu podstawowego możemy dodać inne chrupiące prażone na sucho dodatki, na przykład, kruszone lub mielone orzechy, migdały w płatkach czy słonecznik.

TIP 2: Kruszonce możemy też nadać delikatnego aromatu dodając do niej: ziarenek wanilii, otartej skórki cytrynowej czy cynamonu - wtedy zamieniam też zwykły cukier na brązowy.


Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: kruszonka jako chrupka warstwa do tortów i mini deserów - przepis


Wypróbuj chrupiącego elementu w torcie i opowiedz nam o swoich wrażeniach :)


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.


Dołącz do Akademii


Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności