Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Wielkanocne babeczki - wiosenne drzewka

Wielkanocne babeczki - wiosenne drzewka

wpisy powiazane:

Wielkanocne dekoracjeWielkanocne dekoracjeDekoracja wielkanocnego stołuDekoracja wielkanocnego stołuZacznij od babyZacznij od baby

Wiosenne drzewka to tak naprawdę dwa ciacha w jednym ;)
Pierwsze to babeczka czekoladowa w roli doniczki, natomiast drugie stanowi oblany czekoladą cake pop ozdobiony zielonymi listkami z masy cukrowej.



babeczki wielkanocne

Przepis na babeczki czekoladowe



Składniki:


2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
100g kostki roztopionego masła (0,5 kostki)
50g ciemnej czekolady (0,5 tabliczki)
0,5 szklanki cukru
2 jajka
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietance - nie gotujemy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.
2. W osobnych miskach umieszczamy mokre (jajka, rozpuszczoną czekoladę oraz roztopione masło) i suche składniki: (mąkę, cukier i proszek do pieczenia).
3. Zawartość obu misek mieszamy tylko do połączenia składników i przekładamy do foremek lub papilotek (do 3/4 wysokości).
4. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.
5. Po ostudzeniu babeczki przycinamy od góry na równo (okrawki kruszymy do miseczki i zachowujemy - to ziemia do dekoracji) i obkładamy brązowym lukrem plastycznym na kształt doniczki.

Drugim elementem drzewka są oblane czekoladą lizaki cake pops.

Przepis na cake pops czekoladowe



Składniki:


6 dodatkowych babeczek czekoladowych z powyższego przepisu.
100 g serka mascarpone
0,5 szklanki śmietanki 30% (100 ml)
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej
1 gorzka czekolada
1 mleczna czekolada
2 łyżeczki oleju kokosowego
patyczki do lizaków lub grubsze słomki


1. Babeczki kruszymy drobno do miski.
2. Ubijamy serek, pół szklanki śmietanki oraz cukier waniliowy na sztywny krem, który dodajemy do pokruszonego ciasta razem ze skórką pomarańczową.
3. Zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulki o średnicy 3-4 cm.
4. Obie czekolady rozpuszczamy na parze lub w mikrofalówce i dodajemy olej. Najpierw 1 łyżeczkę i sprawdzamy konsystencję czekolady. Jeżeli jest wystarczająco płynna, więcej oleju nie będzie konieczne.
5. Patyczki do lizaków moczymy w czekoladzie i wbijamy w kulki z ciasta, następnie schładzamy w lodówce przez kilkanaście minut.
6. Następnie całe cakepops zanurzamy w czekoladzie, pozwalamy nadmiarowi odcieknąć, lekko stukając ręką o blat i wbijamy patyczek w babeczkę.
7. lizaki dekorujemy listkami z lukru plastycznego lub zieloną posypką, możemy też zabarwić na zielono zwykłe wiórki kokosowe.
8. Następnie obsypujemy górę babeczek - okrawkami ciemnego ciasta do dekoracji.

babeczki wielkanocne

Cały proces powstawania wiosennych drzewek możecie zobaczyć na filmie, zapraszam.



babeczki wielkanocne dekoracje


Obrazek: Przypnij PINa z przepisem na tort
Obrazek: Babeczki wielkanocne w kształcie drzewek

Czy spodobał Ci się pomysł na świąteczny deser i dekorację w jednym? Podziel się swoją opinią.


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii.


Dołącz do Akademii


Tagi: pomarańczowy, Wielkanoc
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności