Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Wielkanocne babeczki - wiosenne drzewka

Wielkanocne babeczki - wiosenne drzewka

wpisy powiazane:

Dekoracja wielkanocnego stołuDekoracja wielkanocnego stołuZacznij od babyZacznij od baby

Wiosenne drzewka to tak naprawdę dwa ciacha w jednym ;)
Pierwsze to babeczka czekoladowa w roli doniczki, natomiast drugie stanowi oblany czekoladą cake pop ozdobiony zielonymi listkami z masy cukrowej.



babeczki wielkanocne

Przepis na babeczki czekoladowe



Składniki:


2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
0,5 kostki roztopionego masła
0,5 tabliczki ciemnej czekolady
0,5 szklanki cukru
2 jajka
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietance - nie gotujemy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.
1. W osobnych miskach umieszczamy mokre (jajka, rozpuszczoną czekoladę oraz roztopione masło) i suche składniki: (mąkę, cukier i proszek do pieczenia).
2. Zawartość obu misek mieszamy tylko do połączenia składników i przekładamy do foremek lub papilotek (do 3/4 wysokości).
3. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.
4. Po ostudzeniu babeczki przycinamy od góry na równo (okrawki kruszymy do miseczki i zachowujemy - to ziemia do dekoracji) i obkładamy brązowym lukrem plastycznym na kształt doniczki.

Drugim elementem drzewka są oblane czekoladą lizaki cake pops.

Przepis na cake pops czekoladowe



Składniki:


6 dodatkowych babeczek czekoladowych z powyższego przepisu.
100 g serka mascarpone
0,5 szklanki śmietanki 30% (100 ml)
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej
1 gorzka czekolada
1 mleczna czekolada
1 szklanka śmietanki 30% (200 ml)
patyczki do lizaków lub grubsze słomki

1. Babeczki kruszymy drobno do miski.
2. Ubijamy serek, pół szklanki śmietanki oraz cukier waniliowy na sztywny krem, który dodajemy do pokruszonego ciasta razem ze skórką pomarańczową.
3. Zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulki o średnicy 3-4 cm.
4. Obie czekolady rozpuszczamy na parze w szklance śmietanki, ale nie gotujemy.
5. Patyczki do lizaków moczymy w czekoladzie i wbijamy w kulki z ciasta, które następnie całe zanurzamy w czekoladzie.
6. lizaki dekorujemy listkami z lukru plastycznego lub zieloną posypką, możemy też zabarwić na zielono zwykłe wiórki kokosowe.
7. Następnie umieszczamy lizaki w babeczkowych doniczkach i obsypujemy - okrawkami do dekoracji.

babeczki wielkanocne

Cały proces powstawania wiosennych drzewek możecie zobaczyć na filmie, zapraszam.



babeczki wielkanocne dekoracje

Czy spodobał Ci się pomysł na świąteczny deser i dekorację w jednym? Podziel się swoją opinią.

Tagi: Wielkanoc
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności