Żelka to zupełnie magiczny dodatek do tortów i nie zawsze musi być zrobiona z owoców. Dziś chciałam pokazać ci smak, który wprowadza do tortu świeżość limonki i słodycz, by zrównoważyć mniej słodkie kremy.
Ta żelka pozwala odwrócić nieco ogólnie przyjętą konwencję smakowego komponowania tortów, gdzie to kwaśna żelka równoważy słodycz kremów.
Przepis na żelkę do tortu o smaku Sprite
Składniki na żelkę o średnicy 20-21 cm do tortu o średnicy 24cm:
sok z 1/2 limonki
400 ml napoju Sprite
15g żelatyny
1. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i pozostawiamy do napęcznienia.
2. Napój Sprite lekko ogrzewamy, powinien być ciepły, ale nie gorący, a następnie dodajemy sok z limonki.
3. Po napęcznieniu, żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce przez ok 10s, dodajemy do Sprite i dokładnie mieszamy.
4. Żelkę wlewamy do okrągłego naczynia o średnicy o 3cm mniejszej niż biszkopt i schładzamy do całkowitego zestalenia się.
Żelkę możemy umieścić w torcie, dopiero kiedy będzie zupełnie stała.
Po ułożeniu żelki centralnie, izolujemy ją tunelem z kremu od brzegu tortu.
TIP: W artykule o nasączeniu tortu opisuję, różne sposoby wprowadzenia do niego alkoholu, jednym z nich jest dodanie go właśnie do żelki. Idealnym alkoholem do Sprite jest oczywiście Martini, więc jeżeli myślisz o takim połączeniu proponuję zamienić 1/3 objętości Sprite na białe Martini.
Wypróbuj oba warianty żelki Sprite i daj znać, który bardziej do Ciebie przemówił :)