Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Piernikowe, szafirowe śnieżynki

Piernikowe, szafirowe śnieżynki

wpisy podobne:

Wielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaWielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaCrumble czyli kruszonkaCrumble czyli kruszonkaBiszkopt do naked cakeBiszkopt do naked cakeBiszkopt jasny z masłemBiszkopt jasny z masłem
Cała świąteczna dekoracja to w tym roku płatki śniegu, więc taką właśnie formę przybrały świąteczne pierniki. Szafir, biel i kilka odcieni szarości.

Śnieżynki - pieczenie i lukrowanie pierników



Do upieczenia pierniczków użyłam ciasta z dodatkiem śmietany, częściowo sprawia ona, że pierniki zyskują cechy ciasta kruchego i są miękkie zaraz po upieczeniu. Przepis jest dostępny tutaj.

Obrazek: Ciasto na pierniki

Śnieżynki wycięłam foremką nr 2, ma kształt zbliżony do płatka śniegu i na tyle szerokie ramiona, że bez problemu będę mogła na nich malować barwnikami.

Obrazek: Foremki lub wykrawacze do pierników

Po upieczeniu i dokładnym ostudzeniu pierników, nałożyłam na nie, biały lukier królewski, za pomocą worka cukierniczego i tylki nr 2. Technikę pracy z lukrem królewskim możesz zobaczyć tutaj, w szkoleniu Akademii Kawał Ciacha.

Obrazek: Piernikowe śnieżynki

Kiedy lukier stwardniał, namalowałam na nim, techniką akwareli, fragmenty śnieżynek. Użyłam do tego bardzo cienkiego pędzelka, barwników spożywczych w kolorach: szafirowym i czarnym oraz alkoholu.

Obrazek: Piernikowe śnieżynki

Na piernikach znalazła się też mieszanka posypek z niebieskimi i srebrnymi perełkami.

Obrazek: Pierniki w kształcie śnieżynek

Każda z nich jest inna i niepowtarzalna, zwłaszcza, kiedy oświetla je dyskretny, szafirowy blask.

Obrazek: Piernikowe śnieżynki

Święta budzą w nas pokłady radości, bo dzielimy je z najbliższymi, ale kiedy odpakowujesz prezent od przyjaciółki i znajdujesz tam własnoręcznie wykonany talerz, idealnie pasujący do swoich pierników, to właśnie ten moment, jest absolutnie bezcenny.

Obrazek: Talerz na piernikowe śnieżynki


Czas na Twoje świąteczne gwiazdki, gotowa?


Obrazek: podpis



Chcesz nauczyć się technik dekorowania ciasteczek lukrem królewskim?


W Akademii czeka na Ciebie, między innymi, szkolenie z podstaw dekorowania świątecznych pierniczków lukrem
(technika konturowania i wypełnień, a także łączenie obszarów o różnych kolorach, elementy wieńca, liści i owoców)
z elementami masy cukrowej (jabłuszka).

Pokażę Ci też jak uzyskać zimowe, oszronione wykończenie dekoracji.

Obrazek: Pierniki z rajskimi jabłuszkami

Idę do szkolenia




Tagi: Boże Narodzenie, piernikowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności