Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Biszkopt do naked cake

Biszkopt do naked cake

wpisy podobne:

Wielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaWielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaPiernikowe, szafirowe śnieżynkiPiernikowe, szafirowe śnieżynkiCrumble czyli kruszonkaCrumble czyli kruszonkaBiszkopt jasny z masłemBiszkopt jasny z masłem

Naked i seminaked cake, to wyjątkowy rodzaj tortów, które są najczęściej wybierane na uroczystości weselne w stylu rustykalnym lub boho. Ich najbardziej rozpoznawalną cechą jest brak zewnętrznej warstwy kremu, przez co wydają się nieco nagie, skąd, z resztą, wzięła się ich angielska nazwa.
Torty tego typu najczęściej dekorowane są owocami i żywymi kwiatami, ale styl boho nakłada na nie czasem jadalne koronki czy cukrowe gipiury.



Brak zewnętrznej warstwy kremu niesie ze sobą jednak pewną pułapkę, wszystkie niedoskonałości biszkoptu pozostaną widoczne. Z tego właśnie powodu biszkopt, który użyjesz do naked cake powinien mieć równą, gładką skórkę, która jest zwarta i nie kruszy się.
Można oczywiście użyć biszkoptu tłuszczowego, którego skórka również spełni wymagania, ale torty typu naked z założenia powinny być delikatne i lekkie, a zwarty, biszkopt genueński to twarde ciasto, zbliżone do ciasta ucieranego.
Dlatego właśnie przygotowałam dla Ciebie specjalny przepis na biszkopt bez tłuszczu, o nieco bardziej zwartej strukturze. W przeciwieństwie do biszkoptu tłuszczowego, jest delikatny i jednocześnie dużo mniej się kruszy niż biszkopt tradycyjny, dzięki temu idealnie sprawdzi się do tortów i mini deserów typu naked.


Przepis na zwarty biszkopt, który zdecydowanie mniej się kruszy o średnicy 24cm (3 blaty)



Składniki:

4 jajka L (oddzielamy żółtka od białek)
2 dodatkowe żółtka
2/3 szklanki cukru (155g)
2/3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej) (100g)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do drugiej miski wkładamy żółtka z pozostałym cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do miski z żółtkami małymi porcjami dodajemy zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę pszenna, proszek do pieczenia oraz budyń) i mieszamy aż składniki się połączą.
4. Na koniec dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy.
5. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 - 50 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest w środku upieczony (czy nie zostaje na patyczku surowe ciasto), ponieważ każdy piekarnik piecze nieco inaczej.

Biszkopt prawie nie opadnie, jeżeli bezpośrednio po zakończonym pieczeniu wyjmiemy go z piekarnika i razem z formą upuścimy równo na podłogę, z wysokości około pół metra. Wiem, że to wygląda nieco przerażająco, ale gwarantuje, że ciastu nic się nie stanie i faktycznie nie opadnie.
Ciasto wyjmujemy z formy dopiero kiedy wystygnie.

TIP: Wygląd tortu zależy także od gładkiego przekrojenia biszkoptu na równe blaty. Czasem sprawia to kłopot, dlatego możesz łatwo obejść ten etap, piekąc każdy blat osobno. Bez problemu upieczesz je w piekarniku jednocześnie, ale w oddzielnych tortownicach lub rankach.

TIP 2: Jeżeli chcesz uzyskać biszkopt kakaowy, wystarczy 1/3 mąki zamienić na kakao, a budyń waniliowy na kakaowy.


Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Biszkopt do tortów i mini deserów typu naked - przepis


Wolisz by biszkopt był delikatny jak chmurka, czy wręcz przeciwnie?


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.

Dołącz do Akademii



Tagi: waniliowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności