Żelka z owoców kiwi, nie ma wyrazistego koloru i dzięki temu możemy łatwo dopasować go do naszych potrzeb. Jej zaletą są natomiast czarne pesteczki, które czynią ją zupełnie wyjątkową. Zamyka ona w sobie smak owoców i żelową teksturę, a czasem także większe cząstki owocowego miąższu, wszystko zależy od naszych preferencji.
Dziś chciałam pokazać Ci jak łatwo możesz zmienić kolor tej żelki zmieniając zaledwie jeden składnik - galaretkę.
Przepis na delikatną żelkę z owoców kiwi do tortu
Składniki na żelkę o średnicy 20-21 cm do tortu o średnicy 24cm:
2 duże, miękkie kiwi
200 ml wody
1 galaretka o smaku arbuza (na 375ml wody)
1. Kiwi musimy poddać obróbce termicznej, żeby mogło zastygnąć w formie galaretki (przeszkadza temu enzym, który niszczy połączenia między cząsteczkami białek), dlatego po obraniu ze skórki kroimy je i delikatnie obgotowujemy w wodzie. Owoce możemy zblendować na gładko lub pozostawić je w kawałkach.
2. Po zdjęciu z ognia dodajemy galaretkę.
3. Galaretkę wylewamy do okrągłego naczynia o średnicy mniejszej o 3 cm niż biszkopt.
4. Schładzamy do zupełnego ścięcia się galaretki.
Dopiero kiedy żelka będzie zupełnie stała, możemy umieścić ją w torcie.
Żelkę izolujemy tunelem z kremu od brzegu tortu.
TIP: Do żelki możemy dodać różne galaretki i tym samym zmienić nieco ich smak i kolor, zawsze jednak zostaną w niej widoczne czarne pesteczki. :) Polecam też galaretkę cytrynową, wtedy żelka będzie delikatnie zielona, albo zieloną, dla uzyskania intensywnego koloru kiwi.
Jakiej żelki najczęściej używasz w swoich tortach?