Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Żelka do tortu z owoców kiwi

Żelka do tortu z owoców kiwi

wpisy podobne:

Żelka żurawinowa do tortuŻelka żurawinowa do tortuŻelka aronia - gruszka do tortuŻelka aronia - gruszka do tortuŻelka sprite do tortu Żelka sprite do tortu Żelka do tortu o smaku szarlotkiŻelka do tortu o smaku szarlotki

Żelka z owoców kiwi, nie ma wyrazistego koloru i dzięki temu możemy łatwo dopasować go do naszych potrzeb. Jej zaletą są natomiast czarne pesteczki, które czynią ją zupełnie wyjątkową. Zamyka ona w sobie smak owoców i żelową teksturę, a czasem także większe cząstki owocowego miąższu, wszystko zależy od naszych preferencji.
Dziś chciałam pokazać Ci jak łatwo możesz zmienić kolor tej żelki zmieniając zaledwie jeden składnik - galaretkę.



Przepis na delikatną żelkę z owoców kiwi do tortu



Składniki na żelkę o średnicy 20-21 cm do tortu o średnicy 24cm:

2 duże, miękkie kiwi
200 ml wody
1 galaretka o smaku arbuza (na 375ml wody)

1. Kiwi musimy poddać obróbce termicznej, żeby mogło zastygnąć w formie galaretki (przeszkadza temu enzym, który niszczy połączenia między cząsteczkami białek), dlatego po obraniu ze skórki kroimy je i delikatnie obgotowujemy w wodzie. Owoce możemy zblendować na gładko lub pozostawić je w kawałkach.
2. Po zdjęciu z ognia dodajemy galaretkę.
3. Galaretkę wylewamy do okrągłego naczynia o średnicy mniejszej o 3 cm niż biszkopt.
4. Schładzamy do zupełnego ścięcia się galaretki.


Dopiero kiedy żelka będzie zupełnie stała, możemy umieścić ją w torcie.
Żelkę izolujemy tunelem z kremu od brzegu tortu.


TIP: Do żelki możemy dodać różne galaretki i tym samym zmienić nieco ich smak i kolor, zawsze jednak zostaną w niej widoczne czarne pesteczki. :) Polecam też galaretkę cytrynową, wtedy żelka będzie delikatnie zielona, albo zieloną, dla uzyskania intensywnego koloru kiwi.


Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Żelka z kiwi do tortów i monoporcji - przepis


Jakiej żelki najczęściej używasz w swoich tortach?


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.


Dołącz do Akademii


Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności