Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Żelka aronia - gruszka do tortu

Żelka aronia - gruszka do tortu

wpisy podobne:

Żelka żurawinowa do tortuŻelka żurawinowa do tortuŻelka sprite do tortu Żelka sprite do tortu Żelka do tortu z owoców kiwiŻelka do tortu z owoców kiwiŻelka do tortu o smaku szarlotkiŻelka do tortu o smaku szarlotki

Żelka, którą skomponowałam z owoców aronii i gruszki ma nie tylko piękny kolor, ale także wyrazisty smak. Przewaga owoców aronii i nuty cytryny sprawiają, że dominuje w niej kwaskowy smak, który podbija delikatnie słodycz gruszek. Wyjątkowa żelkowa tekstura doskonale wyróżnia się pomiędzy warstwami delikatnego kremu i różnicuje odczucia smakowe.
Zazwyczaj miksuję cząstki owoców zanim trafią do żelki, ale tym razem pozostawiałam większe kawałki gruszki, by jej delikatny smak mógł pozostać wyczuwalny. Wszystko zależy jednak od Ciebie.



Przepis na delikatną żelkę z gruszki i aronii



Składniki na żelkę o średnicy 20-21 cm do tortu o średnicy 24cm:

200 ml owoców aronii (1 szklanka)
1 gruszka
200 ml wody
1 galaretka cytrynowa

1. Świeży owoc aronii ma cierpki smak, by to zniwelować, należy go przemrozić. Jeżeli więc używasz świeżych owoców, umyj wymaganą ilość i umieść na 2-3 dni w zamrażarce, albo skorzystaj z owoców mrożonych.
2. Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy na niezbyt drobne cząstki i prażymy na łyżce wody, ze szczyptą cynamonu, do miękkości.
3. Aronię umieszczamy w 200 ml wody i gotujemy do miękkości. W miarę parowania uzupełniamy wodę, by po zblendowaniu uzyskać 300 ml musu owocowego.
4. Do musu z aronii dodajemy gruszki i całość podgrzewamy, by rozpuścić w nim galaretkę, ale nie gotujemy.
5. Galaretkę wylewamy do okrągłego naczynia o średnicy mniejszej o ok. 3 cm niż biszkopt.
6. Schładzamy do zupełnego ścięcia się galaretki.


Dopiero kiedy żelka będzie zupełnie stała, możemy umieścić ją w torcie.
Żelkę izolujemy od brzegu tortu tunelem z kremu. Zapobiegnie to problemom z tynkowaniem.


TIP: Aby wzmocnić kwaśny smak żelki, możemy dodać 2 łyżki soku z cytryny.


Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Żelka o smaku aronia - gruszka do tortów i mini deserów - przepis


Czy lubisz wyraziste kontrasty smakowe, jakie może dawać żelka w kremie?


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.


Dołącz do Akademii


Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności