Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Ozdoby
Dekoracje stołu
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Biszkopt lawendowy

Biszkopt lawendowy

30 Sep 2020
Ciasto
wpisy podobne:

BezaBezaCiasto marchewkoweCiasto marchewkoweWaniliowy biszkopt tradycyjnyWaniliowy biszkopt tradycyjnyKasutera (Castella) japoński biszkopt miodowyKasutera (Castella) japoński biszkopt miodowy

Bardzo aromatyczne ciasto pachnące lawendą, doskonale komponuje się z jagodowymi owocami jesieni czy białą czekoladą.



Przepis na biszkopt lawendowy o średnicy 24cm



Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1/2 szklanki cukru białego
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru) (po 45g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki kwiatów lawendy
4 łyżeczki proszku z jagód Acai lub zmielonych liofilizowanych jagód
opcjonalnie lawendowy barwnik w żelu


1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy biały cukier. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do drugiej miski wkładamy żółtka z cukrem trzcinowym i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do miski z żółtkami dodajemy na przemian małymi porcjami zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, kwiaty lawendy, proszek jagodowy, budyń i proszek do pieczenia) oraz bialka i delikatnie mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 - 50 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest w środku upieczony (czy nie zostaje na patyczku surowe ciasto), ponieważ każdy piekarnik piecze nieco inaczej.

Biszkopt prawie nie opadnie, jeżeli bezpośrednio po zakończonym pieczeniu wyjmiemy go z piekarnika i razem z formą upuścimy równo na podłogę, z wysokości około pół metra. Wiem, że to wygląda nieco przerażająco, ale gwarantuje, że ciastu nic się nie stanie i faktycznie nie opadnie.
Wyjmujemy go z formy dopiero kiedy wystygnie.

Zainspirował Cię ten przepis? Pokaż co Ci się upiekło. :)


Obrazek: podpis



Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii i w naszej grupie na fb.




Poprzedni Nastepny
Poznaj słodki kanał Piece A Cake
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Ozdoby Dekoracje stołu Szkolenia Artykuły
Polityka prywatności