Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Ozdoby
Dekoracje stołu
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Syrop z kwiatów lipy

Syrop z kwiatów lipy

06 Jul 2020
Krem
wpisy podobne:

Frużelina o smaku szarlotkiFrużelina o smaku szarlotkiKrem z owoców leśnychKrem z owoców leśnychFrużelina z owoców leśnychFrużelina z owoców leśnychSyrop z kwiatów akacjiSyrop z kwiatów akacji

Syrop z kwiatów lipy ma właściwości przeciwzapalne, rozkurczowe i uspokajające, działa napotnie i wspomaga przy leczeniu przeziebienia i grypy. To wiemy, ale poza tymi właściwościami ma cudowny, delikatny smak i już od wielu lat aromatyzuję nim kremy, na przykład ten.



Przepis na syrop z kwiatów lipy



Składniki:


ok 5 szklanek kwiatostanów lipy (bez listków)
3 cytryny
1 kg cukru
1 litry wody

1. Zbieramy tylko rozwinięte, białe kwiatostany, unikając zeschłych i zanieczyszczonych. Po zebraniu, kwiatów nie myjemy, gdyż cały pyłek zostałby wypłukany, rozkładamy je na ściereczce, aż wyjdą wszystkie zamieszkujące go owady.
2. Cytryny myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na grubsze platry.
3. Kwiaty lipy i plastry cytryn wkładamy do miski.
4. Z wody i cukru gotujemy syrop i zalewamy nim kwiaty.
5. Miskę odkładamy w zacienione miejsce na dwa dni i mozemy raz dziennie zamieszać.
6. Po dwoch dniach płyn odcedzamy i podgrzewamy, starając się nie zagotować płynu. Gorący płyn rozlewamy do wyparzonych buteleczek lub słoików i zamykamy. Można także zabutelkować zimy płyn i zapasteryzować.


Koniecznie wypróbuj ten delikatny, lipowy smak. Jestem bardzo ciekawa Twoich wrażeń.


Obrazek: podpis



Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii.




Poznaj słodki kanał Piece A Cake
Polityka prywatności