Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Krem mascarpone aromatyzowany kwiatem lipy

Krem mascarpone aromatyzowany kwiatem lipy

wpisy podobne:

Krem mascarpone Oreo mlecznyKrem mascarpone Oreo mlecznyKrem pomarańczowyKrem pomarańczowyKrem ganache whiskyKrem ganache whiskyKrem z owoców leśnychKrem z owoców leśnych

Tyle jest wokół naturalnych aromatów, o których zapomnieliśmy, kwiaty i owoce czarnego bzu, kwiaty mniszka czy rosnącej dosłownie wszędzie lipy. Oprócz dawno już znanych właściwości prozdrowotnych dostarczają one wyjątkowo aromatycznych miodów i soków, które postanowiłam wykorzystać w swoich przepisach.
Moja nowa wariacja kremu mascarpone jest aromatyzowana kwiatem lipy. Zaskoczyło mnie jak oba aromaty łagodnie harmonizują ze sobą i jeszcze pozostawiają przestrzeń smakową na coś...



Przepis na krem mascarpone z kwiatem lipy



Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36%
pół szklanki kwiatów lipy (same kwiaty bez listków i ogonków
2 łyżki miodu lipowego
2 łyżki brązowego cukru

1. Kwiaty gotujemy w 100 ml wody przez 2 minuty, a następnie przecedzamy.
2. Kiedy przestygnie dodajemy cukier oraz miód i mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą a następnie schładzamy (miód w wysokiej temperaturze straci swoje właściwości).
3. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, dodajemy zimny serek mascarpone, oraz napar z lipy.
4. Całość ubijamy kilka minut na średnich obrotach miksera, aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.

Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Krem aromatyzowany kwiatem lipy do tortów i monoporcji - przepis

A czy Tobie lipa kojarzy się z leczniczą herbatką, czy cudownym smakiem, a może jeszcze z czymś innym? :)


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.


Dołącz do Akademii





Tagi: mascarpone, smaki tradycji
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności