Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Ozdoby
Dekoracje stołu
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Krem mascarpone aromatyzowany kwiatem lipy

Krem mascarpone aromatyzowany kwiatem lipy

19 Jun 2018
Krem
wpisy podobne:

Krem pomarańczowyKrem pomarańczowyŻelka do tortu z owoców kiwiŻelka do tortu z owoców kiwiKrem ganache whiskyKrem ganache whiskyŻelka do tortu o smaku szarlotkiŻelka do tortu o smaku szarlotki

Tyle jest wokół naturalnych aromatów, o których zapomnieliśmy, kwiaty i owoce czarnego bzu, kwiaty mniszka czy rosnącej dosłownie wszędzie lipy. Oprócz dawno już znanych właściwości prozdrowotnych dostarczają one wyjątkowo aromatycznych miodów i soków, które postanowiłam wykorzystać w swoich przepisach.
Moja nowa wariacja kremu mascarpone jest aromatyzowana kwiatem lipy. Zaskoczyło mnie jak oba aromaty łagodnie harmonizują ze sobą i jeszcze pozostawiają przestrzeń smakową na coś...



Przepis na krem mascarpone z kwiatem lipy



Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36%
pół szklanki kwiatów lipy (same kwiaty bez listków i ogonków
2 łyżki miodu lipowego
2 łyżki brązowego cukru

1. Kwiaty gotujemy w 100 ml wody przez 2 minuty, a następnie przecedzamy.
2. Kiedy przestygnie dodajemy cukier oraz miód i mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą a następnie schładzamy (miód w wysokiej temperaturze straci swoje właściwości).
3. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, dodajemy zimny serek mascarpone, oraz napar z lipy.
4. Całość ubijamy kilka minut na średnich obrotach miksera, aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.

Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Krem aromatyzowany kwiatem lipy do tortów i monoporcji - przepis

A czy Tobie lipa kojarzy się z leczniczą herbatką, czy cudownym smakiem, a może jeszcze z czymś innym? :)


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.




Tagi: mascarpone, smaki tradycji
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Ozdoby Dekoracje stołu Szkolenia Artykuły
Polityka prywatności