Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Ozdoby
Dekoracje stołu
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Biszkopt kakaowy

Biszkopt kakaowy

28 Sep 2015
Ciasto
wpisy podobne:

BezaBezaCiasto marchewkoweCiasto marchewkoweWaniliowy biszkopt tradycyjnyWaniliowy biszkopt tradycyjnyKasutera (Castella) japoński biszkopt miodowyKasutera (Castella) japoński biszkopt miodowy
Biszkopt kakaowy, choć aromatycznie dość ciężki i nie ze wszystkim da się połączyć jest bardzo popularny jako ciasto tortowe.

Przepis na biszkopt o średnicy 24cm



Składniki:

5 jajek (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu kakaowego (60g.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka gorzkiego kakao

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do miski z żółtkami wkładamy małymi porcjami na przemian pianę z białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia). Mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 - 50 minut.

Biszkopt prawie nie opadnie, jeżeli bezpośrednio po zakończonym pieczeniu wyjmiemy go z piekarnika i razem z formą upuścimy równo na podłogę, z wysokości około pół metra. Wiem, że to wygląda nieco przerażająco, ale gwarantuje, że ciastu nic się nie stanie i faktycznie nie opadnie.
Wyjmujemy go z formy dopiero kiedy wystygnie.

Zainspirował Cię ten przepis? A może masz pytanie, daj mi znać w komentarzu.
Tagi: kakaowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodki kanał Piece A Cake
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Ozdoby Dekoracje stołu Szkolenia Artykuły
Polityka prywatności