Karmelizowane gruszki to bardzo aromatyczny dodatek do deserów, często wykorzystuję je do przełamania smaku kremu i dodania do niego nieco twardszych cząstek.
Przepis na gruszki karmelizowane w winie
Składniki:
1 kg twardych gruszek
1 szklanka brązowego cukru
kawałek korzenia cynamonu
2 goździki
2 łyżki masła
1/2 szklanki półwytrawnego wina (preferuję delikatne, Reńskie)
1. Gruszki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, po czym wykrawamy gniazdka nasienne i kroimy w ósemki.
2. Na patelnię wkładamy masło i wsypujemy cukier. Powoli rozgrzewamy patelnię, aż cukier zacznie się roztapiać - musimy bardzo uważać, ponieważ karmel jest teraz bardzo gorący. Na roztopionym cukrze układamy cynamon, goździki oraz gruszki i obsmażamy ze wszystkich stron, nie powinno to trwać dłużej niż 3 minuty. Cały czas musimy kontrolować siłę grzania ponieważ karmel niezwykle łatwo jest przypalić.
3. Do podsmażonych gruszek dodajemy małymi partiami wino i całość smażymy, często mieszając, aż wino częściowo odparuje i karmel nieco zgęstnieje.
4. Przed podaniem usuwamy cynamon i goździki.
Wypróbuj ten wyjątkowy smak i daj znać czy przypadły Ci do gustu? :)