Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Ozdoby
Dekoracje stołu
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Gruszki karmelizowane w winie

Gruszki karmelizowane w winie

13 Sep 2015
Krem
wpisy podobne:

Żelka do tortu o smaku szarlotkiŻelka do tortu o smaku szarlotkiFrużelina o smaku szarlotkiFrużelina o smaku szarlotkiKrem z owoców leśnychKrem z owoców leśnychFrużelina z owoców leśnychFrużelina z owoców leśnych
Karmelizowane gruszki to bardzo aromatyczny dodatek do deserów, często wykorzystuję je do przełamania smaku kremu i dodania do niego nieco twardszych cząstek.

Przepis na gruszki karmelizowane w winie



Składniki:

1 kg twardych gruszek
1 szklanka brązowego cukru
kawałek korzenia cynamonu
2 goździki
2 łyżki masła
1/2 szklanki półwytrawnego wina (preferuję delikatne, Reńskie)

1. Gruszki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, po czym wykrawamy gniazdka nasienne i kroimy w ósemki.
2. Na patelnię wkładamy masło i wsypujemy cukier. Powoli rozgrzewamy patelnię, aż cukier zacznie się roztapiać - musimy bardzo uważać, ponieważ karmel jest teraz bardzo gorący. Na roztopionym cukrze układamy cynamon, goździki oraz gruszki i obsmażamy ze wszystkich stron, nie powinno to trwać dłużej niż 3 minuty. Cały czas musimy kontrolować siłę grzania ponieważ karmel niezwykle łatwo jest przypalić.
3. Do podsmażonych gruszek dodajemy małymi partiami wino i całość smażymy, często mieszając, aż wino częściowo odparuje i karmel nieco zgęstnieje.
4. Przed podaniem usuwamy cynamon i goździki.


Wypróbuj ten wspaniały smak i daj znać czy zasmakowały Ci takie gruszki. :)


Obrazek: podpis



Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii.




Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Polityka prywatności