Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Beza w czekoladzie do tortu

Beza w czekoladzie do tortu

wpisy podobne:

Żelka żurawinowa do tortuŻelka żurawinowa do tortuŻelka aronia - gruszka do tortuŻelka aronia - gruszka do tortuŻelka sprite do tortu Żelka sprite do tortu Żelka do tortu z owoców kiwiŻelka do tortu z owoców kiwi
Beza może stanowić ciasto samo w sobie jak Pavlova, może być pojedynczą warstwa w torcie, ale może także stanowić kruchy element wewnątrz kremu.
Włożenie blatu bezowego lub pokruszonych bez do kremu na bazie masła, to żaden problem, zaczyna się on wtedy, kiedy chcemy użyć kremu zawierającego wodę, na przykład na bazie śmietanki czy serka mascarpone. Wtedy konieczne jest zabezpieczenie bezy warstwą izolującą ja od wilgoci, bo inaczej nasiąknie i będzie tylko słodką breją wewnątrz kremu.
Najlepszym sposobem na to jest zanurzenie jej w czekoladzie, która stworzy nieprzepuszczalną warstwę.

Jak zabezpieczyć blat bezowy, albo beziki przed wilgocią



Przepis na blat bezowy do tortu najdziesz tutaj, a kawowe beziki tutaj.


Składniki:

1 blat bezowy 24 cm średnicy
2 czekolady białe lub inne

1. Czekoladę delikatnie podgrzewamy w kąpieli wodnej i dużym pędzlem smarujemy nią jedną stronę bezy.
2. Bezę schładzamy krótko w zamrażarce i powtarzamy czynność z drugą stroną.
3. Żeby zatrzymać wilgoć, beza musi być szczelnie okryta czekoladą, musimy nałożyć więc kilka warstw, schładzając każdą z nich.

TIP: Jeżeli robimy bezę do tortu, w którym użyjemy więcej czekolady, możemy roztopić ją całą, na tyle, by dało się jedną stronę bezy w niej zanurzyć (na przykład na płaskim talerzu). Po zanurzeniu jedną stroną, schładzamy bezę krótko w zamrażalniku, po czym zanurzamy drugą stronę. To sposób, który pozwala utworzyć szybko, grubą i pewną warstwę czekolady.

Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Blat bezowy w czekoladzie do tortów i monoporcji - przepis

Wypróbuj beziki kawowe i zanurz je od spodu w białej czekoladzie - to mój sposób na kawę :)


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.

Dołącz do Akademii



Tagi: bezowy, biała czekolada, czekoladowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności