Strona główna
O mnie
Blog
Szkolenia
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Ozdoby
Dekoracje stołu
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

12 Jul 2019
Krem
wpisy podobne:

Mus malinowyMus malinowyKrem z galaretką do tortu dla dzieciKrem z galaretką do tortu dla dzieciTynk do tortuTynk do tortuKrem z owoców egzotycznychKrem z owoców egzotycznych

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma zbawienne działanie na infekcje gardła i stany przeziębienia, ale poza zdrowotnymi właściwościami ma również subtelny i wyjątkowy smak, który możemy wykorzystać do aromatyzowania kremów, ciast i deserów.



Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu



Składniki:


ok 50 szt. kwiatostanów (baldachów) czarnego bzu,
4 duże cytryny,
1 kg cukru,
2 litry wody.

1. Zbieramy tylko rozwinięte, białe kwiatostany, unikając zeschłych i zanieczyszczonych. Po zebraniu kwiatów nie myjemy, gdyż cały pyłek zostałby wypłukany, rozkładamy je na ściereczce, aż wyjdą wszystkie zamieszkujące go owady.
2. Kwiaty obcinamy od ogonków jak najbliżej (ogonki i łodyżki są gorzkie) i umieszczamy w misce, zalewamy je 2 litrami wrzątku i wciskamy sok z cytryn. Po ostudzeniu miskę wkładamy do lodówki na 24h.
3. Po wyjęciu z lodówki płyn odcedzamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy, starając się nie zagotować płynu. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, gorący płyn rozlewamy do wyparzonych buteleczek lub słoików i zamykamy.


Koniecznie wypróbuj ten krem. Jestem bardzo ciekawa Twoich wrażeń.


Obrazek: podpis
Tagi: smaki tradycji
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodki kanał Piece A Cake
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Ozdoby Dekoracje stołu Szkolenia Artykuły
Polityka prywatności