Strona główna
O mnie
Blog
Szkolenia
Przepisy
Ciasta
Kremy
Ozdoby
Dekoracje stołu
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Drip czekoladowy

Drip czekoladowy

20 May 2019
Artykuł
wpisy podobne:

Wszystko o świątecznych pierniczkachWszystko o świątecznych pierniczkachBita śmietanaBita śmietana25 inspiracji na halloweenowe przyjęcie 25 inspiracji na halloweenowe przyjęcie
Każdy z nas chyba spotkał się z tortem, z którego apetycznie spływają strugi czekolady - ten rodzaj dekoracji nazywamy potocznie dripem - od ang. Drip cake - oznaczającym dosłownie kapiące, ociekające ciasto.
To bardzo sugestywny opis, a zwłaszcza, kiedy pomyślimy, że te krople to czekolada.
Którą lubisz najbardziej? Białą, mleczną a może rubinową?

Drip jest rodzajem ganache czekoladowego - czyli połączenie na ciepło czekolady z wysokoprocentową śmietanką - ja używam 30%. W zależności od rodzaju użytej czekolady łączymy ją z różną ilością śmietanki dla uzyskania konsystencji odpowiedniej do oblania ciasta.

Obrazek: Drip z czekolady


Przepis na drip z gorzkiej czekolady



Składniki:

100 g śmietanki kremówki
100 g gorzkiej czekolady

1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i przekładamy do miski, najlepiej szklanej.
2. śmietankę podgrzewamy, ale uważamy, by się nie zagotowała i zalewamy nią czekoladę.
3. Po kilku minutach mieszamy śmietanę rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Drip odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę nieco wyższą od pokojowej, jego konsystencja będzie idealna do uzyskania efektu drip. Potrzeba tu trochę wprawy: jeżeli czekolada będzie zbyt ciepła - spłynie z ciasta pozostawiając tylko brudny zaciek, jeżeli będzie zbyt zimna - nie da się uzyskać idealnie gładkiej powierzchni. Praktyka czyni mistrza :)
5. Po wykonaniu polewy, ciasto chłodzimy w lodówce, żeby polewa mogła zastygnąć.


Przepis na drip z mlecznej czekolady



Składniki:

100 g śmietanki kremówki
200 g mlecznej czekolady

1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i przekładamy do miski, najlepiej szklanej.
2. śmietankę podgrzewamy, ale uważamy, by się nie zagotowała i zalewamy nią czekoladę.
3. Po kilku minutach mieszamy śmietanę rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Drip odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę nieco wyższą od pokojowej, jego konsystencja będzie idealna do uzyskania efektu drip. Potrzeba tu trochę wprawy: jeżeli czekolada będzie zbyt ciepła - spłynie z ciasta pozostawiając tylko brudny zaciek, jeżeli będzie zbyt zimna - nie da się uzyskać idealnie gładkiej powierzchni. Praktyka czyni mistrza :)
5. Po wykonaniu dekoracji, ciasto chłodzimy w lodówce, żeby polewa mogła zastygnąć.

Często łączę czekoladę mleczną z gorzką w stosunku 1:1, wtedy zmieniam nieco ilość śmietanki. Na 100 g śmietanki daję 150 g łączonej czekolady


Przepis na drip z białej czekolady



Składniki:

100 g śmietanki kremówki
300 g białej czekolady

1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i przekładamy do miski, najlepiej szklanej.
2. śmietankę podgrzewamy, ale uważamy, by się nie zagotowała i zalewamy nią czekoladę.
3. Po kilku minutach mieszamy śmietanę rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Drip odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę nieco wyższą od pokojowej, jego konsystencja będzie idealna do uzyskania efektu drip. Potrzeba tu trochę wprawy: jeżeli czekolada będzie zbyt ciepła - spłynie z ciasta pozostawiając tylko brudny zaciek, jeżeli będzie zbyt zimna - nie da się uzyskać idealnie gładkiej powierzchni. Praktyka czyni mistrza :)
5. Po wykonaniu dekoracji, ciasto chłodzimy w lodówce, żeby polewa mogła zastygnąć.

Drip z białej czekolady nie jest śnieżno biały. Możemy wybarwić go nieco białym barwnikiem, albo odrobiną fioletowego, który zneutralizuje żółty odcień czekolady.
Najczęściej jednak drip barwimy na różne kolory, dopasowane do koloru tynku czy planowanych dekoracji.


Przepis na drip z czekolady rubinowej



Czekolada rubinowa (Ruby) ma jasno różowy kolor i jest najmłodszym dzieckiem w czekoladowej rodzinie. Została wyprodukowana przez koncern czekoladowy Callebaut i ogłoszona światu w 2017 roku. Jej smak odbiega od klasycznego smaku czekolady z powodu odmiennego procesu produkcji.

Składniki:

100 g śmietanki kremówki
200 g czekolady rubinowej

1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i przekładamy do miski, najlepiej szklanej.
2. śmietankę podgrzewamy, ale uważamy, by się nie zagotowała i zalewamy nią czekoladę.
3. Po kilku minutach mieszamy śmietanę rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Drip odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę nieco wyższą od pokojowej, jego konsystencja będzie idealna do uzyskania efektu drip. Potrzeba tu trochę wprawy: jeżeli czekolada będzie zbyt ciepła - spłynie z ciasta pozostawiając tylko brudny zaciek, jeżeli będzie zbyt zimna - nie da się uzyskać idealnie gładkiej powierzchni. Praktyka czyni mistrza :)
5. Po wykonaniu dekoracji, ciasto chłodzimy w lodówce, żeby polewa mogła zastygnąć.


Teraz Twoja kolej, czego jeszcze potrzebujesz, by upiec swój pierwszy drip cake? :)


Obrazek: podpis
Tagi: biała czekolada, czekoladowy, drip cake
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodki kanał Piece A Cake
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Ozdoby Dekoracje stołu Szkolenia Artykuły
Polityka prywatności