Frużelina, czyli owoce w żelu świetnie nadaje się do lekkiego przemieszania z kremem. Dzięki czemu pozostają wyraźnie wyczuwalne smaki zarówno kremu jak i owoców.
Frużelinę można zrobić praktycznie z wszystkich owoców, a dodatek cukru i soku z cytryny ułatwia uzyskania pożądanego efektu. Borówki amerykańskie zachowują słodko - kwaśny balans, dlatego nie dodaję zbyt wiele cukru, a w razie potrzeby, zwłaszcza jako dodatek do bardzo słodkich kremów (chałwowy czy karmelowy) można zakwasić je sokiem z cytryny.
Przepis na frużelinę z borówek amerykańskich
Składniki:
500 g borówek amerykańskich
1 łyżka cukru
1 galaretka przeźroczysta/cytrynowa
sok z 1 pomarańczy (opcjonalnie)
1. Borówki myjemy, odcedzamy i wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier, sok pomarańczowy i smażymy ok 10 minut, aż owoce częściowo się rozpadną.
2. Po zdjęciu masy owocowej z pieca, wsypujemy galaretkę i delikatnie mieszamy, aż kryształki cukru nie będą już wyczuwalne, jednakże w masie powinny pozostać kawałki owoców.
3. Frużelinę pozostawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową możemy nałożyć ją na krem i częściowo przemieszać.
TIP: Frużelinę możemy też wykorzystać jako polewę typu drip na tort lub mono porcje. W tym celu konieczne jest zmniejszenie ilości galaretki o połowę i zmiksowanie frużeliny na gładką masę.
Czas na Ciebie, wypróbuj ten sposób na borówki i daj znać czy przypadły Ci do gustu?
Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?
Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.