Strona g艂贸wna
O mnie
Blog
Szkolenia
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Kawal Ciacha
Biszkopt waniliowy

Biszkopt waniliowy

01 Sep 2015
Ciasto
wpisy podobne:

Biszkopt z liofilizowanymi malinamiBiszkopt z liofilizowanymi malinamiWielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaWielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaCieniowane bezyCieniowane bezyPiernikowy wieniecPiernikowy wieniec

Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje si臋 zar贸wno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco ci臋偶szymi aromatami tortowych krem贸w.



Przepis na biszkopt o 艣rednicy 24cm



Sk艂adniki:

4 jajka (oddzielamy 偶贸艂tka od bia艂ek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki m膮ki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia

1. Bia艂ka wk艂adamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy po艂ow臋 cukru. Nie mo偶emy jednak zbytnio zwleka膰, gdy偶 bia艂ka ubijane zbyt d艂ugo bez cukru zaczynaj膮 przypomina膰 przesuwaj膮ce si臋 z mieszad艂em miksera puszyste k艂臋bki. To niestety oznacza, 偶e bia艂ka si臋 przebi艂y i b臋d膮 si臋 rozwarstwia膰, wi臋c nie nadaj膮 si臋 ju偶 do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwa膰 oko艂o 5 minut, piana zrobi si臋 g臋sta i nabierze satynowego po艂ysku, wtedy w艂a艣nie jest doskona艂a.
2. Do miski wk艂adamy 偶贸艂tka z reszt膮 cukru i ubijamy a偶 masa zrobi si臋 prawie ca艂kowicie bia艂a (znacz膮co zwi臋kszy te偶 swoj膮 obj臋to艣膰) i ca艂y cukier si臋 rozpu艣ci.
3. Do  miski  z  偶贸艂tkami  wk艂adamy  na  przemian  ma艂ymi  porcjami  pian臋  z  bia艂ek i zmieszane ze sob膮 suche sk艂adniki (m膮k臋, budy艅 i proszek do pieczenia) a nast臋pnie mieszamy mikserem na ma艂ych obrotach tylko do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wy艂o偶onej papierem do pieczenia i wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 - 50 minut.

Biszkopt prawie nie opadnie, je偶eli bezpo艣rednio po zako艅czonym pieczeniu wyjmiemy go z piekarnika i razem z form膮 upu艣cimy r贸wno na pod艂og臋, z wysoko艣ci oko艂o p贸艂 metra. Wiem, 偶e to wygl膮da nieco przera偶aj膮co, ale gwarantuje, 偶e ciastu nic si臋 nie stanie i faktycznie nie opadnie.
Wyjmujemy go z formy dopiero kiedy wystygnie.

Zainspirowa艂 Ci臋 ten przepis? A mo偶e masz pytanie, daj mi zna膰 w komentarzu.
Poprzedni Nastepny
Poznaj s艂odki kana艂 Piece A Cake
Kategorie bloga

Torty Szkolenia Artyku艂y
Polityka prywatno艣ci