Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Ozdoby
Dekoracje stołu
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Skórka pomarańczowa w cukrze

Skórka pomarańczowa w cukrze

03 May 2016
Krem
wpisy podobne:

Frużelina o smaku szarlotkiFrużelina o smaku szarlotkiKrem z owoców leśnychKrem z owoców leśnychFrużelina z owoców leśnychFrużelina z owoców leśnychSyrop z kwiatów akacjiSyrop z kwiatów akacji

Usmażone w cukrze skórki pomarańczowe są docenionym dodatkiem do ciast, ja jednak częściej łączę je z kremem, gdyż dodają niesamowicie intensywnego aromatu i różnicują jego strukturę.


Zdradzę Wam, że z równym powodzeniem smażę skórkę z cytryny czy pomelo.

Przepis na skórkę pomarańczową w cukrze



Składniki:

500 g skórki pomarańczowej
500 g cukru
250 ml wody
1/2 cytryny

1. Skórkę oczyszczamy z białej, wewnętrznej części, dokładnie myjemy i wkładamy do naczynia z wodą na trzy dni. Codziennie zmieniamy wodę i płuczemy dokładnie skórki.
2. Po trzech dniach moczenia skórkę odsączamy i kroimy w kostkę lub jakkolwiek, ja preferuję cieniutkie paseczki.
3. Z wody i 1/3 cukru gotujemy syrop, wrzucamy skórki, gotujemy 15 minut i odstawiamy.
4. Następnego dnia dodajemy kolejne 1/3 cukru i znów gotujemy 15 minut.
5. Trzeciego dnia dodajemy resztę cukru, gotujemy znów przez kwadrans i na koniec dodajemy sok z połowy cytryny.
6. Gorące skórki wkładamy do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcamy.

Po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

TIP: Na koniec, do skórki można dodać nieco miodu wrzosowego lub lawendowego :)


Koniecznie wypróbuj ten przepis, skórka jest aromatycznym dodatkiem do wielu deserów, ale i mięsa, wiedziałaś?


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii.

Poznaj słodki kanał Piece A Cake
Polityka prywatności