Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Biszkopt kakaowy czarny

Biszkopt kakaowy czarny

wpisy podobne:

Wielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaWielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaPiernikowe, szafirowe śnieżynkiPiernikowe, szafirowe śnieżynkiCrumble czyli kruszonkaCrumble czyli kruszonkaBiszkopt do naked cakeBiszkopt do naked cake
To właściwie standardowy biszkopt kakaowy zabarwiony na czarno. Barwnik spożywczy nie wpływa na jego smak, bardziej chodzi tu o uzyskanie efektu wizualnego - spalonego wnętrza tortu.
Można użyć też nowości na rynku - czarnego kakao, świetnie wybarwia biszkopt na czarno.


Przepis na czarny biszkopt do tortu



Składniki na tort o średnicy 24cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu kokaowego/czekoladowego (60g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka czarnego kakao lub gorzkiego kakao z odrobina barwnika spożywczego w kolorze czarnym

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku.
2. Żółtka ucieramy z resztą cukru, aż masa zrobi się prawie całkowicie biała i cały cukier się rozpuści.
3. Do miski z żółtkami wkładamy małymi porcjami na przemian pianę z białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń, kakao, barwnik i proszek do pieczenia). Mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40-50 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z wysokości ok. 40 cm, dzięki temu nie opadnie. Wyjmujemy z formy po wystudzeniu.

Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Biszkopt czarny do tortów i monoporcji - przepis


Czy zjadłabyś czarny biszkopt?


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.


Dołącz do Akademii




Tagi: czekoladowy, kakaowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności