Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Syrop z kwiatów akacji

Syrop z kwiatów akacji

wpisy podobne:

Żelka żurawinowa do tortuŻelka żurawinowa do tortuŻelka aronia - gruszka do tortuŻelka aronia - gruszka do tortuŻelka sprite do tortu Żelka sprite do tortu Żelka do tortu z owoców kiwiŻelka do tortu z owoców kiwi

Syrop z kwiatów akacji ma właściwości odtruwające i uspokajające. Jego wyjątkowy aromat cudownie dopełnia cytryna, nadając mu orzeźwiający, delikatny smak. Doskonale nadaje się on do letnich, tortowych kompozycji, możemy nasączyć nim biszkopty, albo dodać do kremu.




Przepis na syrop z akacji



Składniki:


ok 5 szklanek kwiatów akacji (bez listków i ogonków)
2 cytryny
750g cukru
1 litry wody

1. Zbieramy tylko rozwinięte, białe kwiatostany, unikając zeschłych i zanieczyszczonych. Kwiatów nie myjemy, żeby nie wypłukać pyłku, rozkładamy je na ściereczce, aż wyjdą wszystkie zamieszkujące go owady.
2. Cytryny myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na grubsze platry.
3. Kwiaty akacji i plastry cytryn wkładamy do miski.
4. Z wody i cukru gotujemy syrop i jeszcze gorącym zalewamy kwiaty.
5. Miskę odkładamy w zacienione miejsce na dwa 24h.
6. Płyn odcedzamy i podgrzewamy, starając się go nie zagotować. Gorący syrop rozlewamy do wyparzonych buteleczek lub słoików i zamykamy. Można także zabutelkować zimy płyn i zapasteryzować.

Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Syrop z akacji do nasączania tortów - przepis

Wypróbuj subtelny smak akacji, jestem bardzo ciekawa Twoich wrażeń.


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.

Dołącz do Akademii



Tagi: smaki tradycji
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności