Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Chrupka do tortu o smaku oreo

Chrupka do tortu o smaku oreo

wpisy podobne:

Żelka żurawinowa do tortuŻelka żurawinowa do tortuŻelka aronia - gruszka do tortuŻelka aronia - gruszka do tortuŻelka sprite do tortu Żelka sprite do tortu Żelka do tortu z owoców kiwiŻelka do tortu z owoców kiwi
Od kawałka tortu, jako tworu warstwowego, oczekujemy różnorodności nie tylko w zakresie smaku, ale także tekstury. Chrupiący element pomiędzy warstwą miękkiego i delikatnego kremu, wzmacnia nasze doznania i będzie miłym zaskoczeniem. Czekolada, która okrywa kawałki ciasteczek, po zastygnięciu, zabezpiecza je przed pochłanianiem wilgoci z kremu, w którym się znajduje.
Zmodyfikowałam nieco przepis, który uprzednio zakładał cienką warstwę chrupki. Teraz możesz zrobić grubszą chrupkę i nadal będzie świetnie kroić się w torcie. :)

Przepis na chrupkę o smaku oreo



Składniki na tort o średnicy 24cm:

1/2 opakowania ciastek oreo 88 g (8 szt)
150 g czekolady
75g śmietanki kremówki (jeżeli chcesz użyć białej czekolady zmniejsz ilość śmietanki do 50g).

1. Czekoladę łamiemy na bardzo drobne kawałki i rozpuszczamy razem ze śmietanką w kąpieli wodnej. Staramy się jak najmniej ogrzać całość, dlatego ciągle mieszamy, żeby jak najszybciej rozpuścić czekoladę.
2. Kiedy masa ostygnie i nieco zgęstnieje, łamiemy ciasteczka na kawałki i wrzucamy do czekolady. Całość delikatnie mieszamy, aż czekolada okryje ciasteczka.
3. Chrupkę wykładamy na papier do pieczenia w obrębie wyrysowanego koła o średnicy 21 cm lub do rantu/tortownicy o takiej średnicy.
4. Po dokładnym schłodzeniu, chrupkę umieszczamy na cieniutkiej warstwie kremu i okrywamy nim z boków i od góry.


TIP: Chrupka ma o 3 cm mniejszą średnicę, żeby można było wokół niej wykonać półtora centymetrowy tunel z kremu.

TIP 2: Świetnym dodatkiem do ciasteczek będą także pokruszone, (niezmielone) orzechy, można je także wcześniej uprażyć na suchej patelni, co wzmocni ich aromat. Po dodaniu orzechów należy zwiększyć ilość czekolady, żeby okryła wszystkie składniki.


Wypróbuj także chrupkę z orzechami o wyjątkowym smaku granoli - najdziesz ją TUTAJ.


Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Chrupka oreo do tortów i monoporcji - przepis


Jaką czekoladę wolałabyś dodać do swojej chrupki, białą czy mleczną, a może gorzką?:)


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.

Dołącz do Akademii



Tagi: czekoladowy, oreo
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności