Choć ciasto biszkoptowe z marchewką nie jest typowym ciastem, które wkładamy do tortu, to umieszczając w torcie jedną warstwę tego ciasta, uzyskamy bazę smakową to wszelkich jesiennych kompozycji smakowych. Podobnie działa biszkopt dyniowy, a że jest nieco lżejszy, czasem umieszczam nawet dwie jego warstwy.
Aromat marchewki i migdałów lub orzechów w tym cieście świetnie komponuje się oczywiście z typowo śmietankowymi i waniliowymi smakami kremów, ale także z kawą, czekolada czy karmelem.
Przepis na ciasto marchewkowe o średnicy 24cm
Składniki:
5 jajek (oddzielamy żółtka od białek)
2/3 szklanki cukru (120g)
1 i 1/3 szklanki mąki (200g)
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g marchewki (3 średnie marchewki starte na tarce o małych oczkach)
1/3 szklanki płatków migdałowych lub potłuczonych orzechów laskowych
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 10 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
3. Do drugiej miski wkładamy żółtka z pozostałym cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Jogurt umieszczamy w większym naczyniu i mieszamy z sodą. Dość szybko, znacząco wtedy zwiększy swoją objętość.
5. Do miski z żółtkami dodajemy marchew, sok z cytryny, jogurt z sodą i mąkę zmieszaną z cynamonem, mieszając tylko do połączenia się składników.
6. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
7. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170° bez termoobiegu na 30 - 40 minut. Po 30 minutach warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest w środku upieczony (czy nie zostaje na patyczku surowe ciasto), ponieważ każdy piekarnik piecze nieco inaczej.
Ciasto prawie nie opadnie, jeżeli bezpośrednio po zakończonym pieczeniu wyjmiemy go z piekarnika i razem z formą upuścimy równo na podłogę, z wysokości około pół metra. Wiem, że to wygląda nieco przerażająco, ale gwarantuje, że ciastu nic się nie stanie i faktycznie nie opadnie.
Wyjmujemy go z formy dopiero kiedy wystygnie.
Jeżeli nie planujesz wkładać biszkoptu do tortu, możesz ułożyć na niego gęstą, kwaśną śmietanę 18% zmieszaną z cukrem waniliowym i obsypać, grubym, brązowym cukrem, cynamonem, kawą - co bardziej lubisz.
TIP: Doskonałym dodatkiem do tego ciasta są też orzeszki piniowe. Płatki migdałowe czy orzechy przed dodaniem lekko prażymy na suchej patelni, uzyskują wtedy intensywniejszy aromat.
Czy ciasto marchewkowe do Ciebie "przemówiło"? Wypróbuj go i nie zapomnij pokazać, jak Ci się upiekło. ;)