Strona główna
O mnie
Blog
Szkolenia
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Kawal Ciacha

Tort pień

18 Mar 2019
Tort
wpisy powiazane:

Krem maślany ganacheKrem maślany ganacheKrem cytrynowyKrem cytrynowyBiszkopt zielonyBiszkopt zielonyFrużelina truskawkowaFrużelina truskawkowaKrem mascarpone ze śmietanką (bez jajek)Krem mascarpone ze śmietanką (bez jajek)Biszkopt waniliowyBiszkopt waniliowy
Ten tort, w odróżnieniu od większości, które zrobiłam dla Was, nie jest obłożony masą cukrową "Otynkowałam" go kremem maślanym z ganache czekoladowym i okryłam czekoladową korą. Masy cukrowej użyłam niewiele, zrobiłam z niej huby i krzaczek truskawek.
Już od jakiegoś czasu chciałam znaleźć pretekst do obłożenia tortu czekoladą. 🍫😍
I w końcu nadarzyła się okazja, bo z czego najlepiej zrobić korę drzewa jak nie z czekolady.

Obrazek: Tort pień

Jak to najczęściej u mnie bywa, wszystko zaczyna się od kartki papieru.

Obrazek: Projekt tortu w kształcie pnia

Jak zrobić tort w kształcie ściętego pnia?



Upiekłam dwa biszkopty, jeden waniliowy, a drugi szpinakowy, w kolorze soczystej, świeżej zieleni.
Każdy z nich rozkroiłam na dwa placki i nasączyłam od wewnątrz świeżym sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą 1:1.

Blaty ułożyłam na przemian i przełożyłam dwoma kremami. Od dołu i od góry śmietankowym kremem mascarpone, lekko przemieszanym z frużeliną ze świeżych truskawek, a dokładnie w środku, orzeźwiającym kremem cytrynowym.

Jak zrobić płaty kory z czekolady?



Obrazek: Kora z czekolady

W kąpieli wodnej roztopiłam 300 g gorzkiej czekolady z 100 g śmietanki kremówki, ogrzewałam tylko tyle, żeby się połączyły i powstała gęsta, jednolita masa. Na nieco pogniecionym płacie folii aluminiowej, za pomocą łyżki, uformowałam z czekolady prostokąty (o wysokości tortu) i pozostawiłam do zastygnięcia.
Przed umieszczeniem ich na torcie pomalowałam je nieco ciemnym kakao oraz brązowym i białym barwnikiem spożywczym.


Po schodzeniu w lodówce, tort obłożyłam kremem maślanym z ganache czekoladowym i obsypałam od góry ciemnym kakao, a z boku przykleiłam płaty czekoladowej kory.

Obrazek: Kora drzewa z czekolady

Pomiędzy kawałki czekolady włożyłam nieco zielonego biszkoptu, który wygląda teraz jak mech.
Przykleiłam też, uformowane nieco wcześniej z masy cukrowej huby.

Obrazek: Huba z masy cukrowej

Podkładkę wykończyłam zmielonymi biszkoptami w różnych odcieniach brązu, kawałkami cukrowych korzeni i kamieniami z lukru plastycznego.
Na szczycie umieściłam kwiaty i liście truskawek zrobione z masy cukrowej i świeże truskawki.

Obrazek: Tort pień z krzaczkiem truskawek

Jeżeli masz pytanie, napisz do mnie w komentarzu, zawsze służę pomocą.


Obrazek: podpis
Tagi: cytrynowy, czekoladowy, kwiatowy, kwiaty cukrowe, truskawkowy, urodziny
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodki kanał Piece A Cake
Kategorie bloga

Torty Szkolenia Artykuły
Polityka prywatności