Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Krem borówkowy

Krem borówkowy

wpisy podobne:

Krem mascarpone Oreo mlecznyKrem mascarpone Oreo mlecznyKrem pomarańczowyKrem pomarańczowyKrem ganache whiskyKrem ganache whiskyKrem z owoców leśnychKrem z owoców leśnych

Kolejny cudowny krem na bazie serka mascarpone i owoców, niezbyt słodki, o pełnym owocowym smaku z lekką kwaskową nutą.
Doskonale balansuje słodycz cięższych kremów na przykład karmelowego czy chałwowego i świetnie łączy się z innymi owocowymi aromatami, takimi jak cytryna, malina, czy gruszka.
Świetnie sprawdzi się także na babeczkach czy delikatnej Pavlovej.



Przepis na krem borówkowy



Składniki:

400 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremowej 30%
1 laskę wanilii lub cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
300 g borówek amerykańskich
1 łyżka cukru
1 galaretka przeźroczysta lub cytrynowa
sok z 1 pomarańczy (opcjonalnie)


1. Borówki myjemy, odcedzamy i wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier, sok pomarańczowy i smażymy ok 10 minut, aż owoce częściowo się rozpadną.
2. Po zdjęciu masy owocowej z pieca, wsypujemy galaretkę i delikatnie mieszamy, aż kryształki cukru nie będą już wyczuwalne, jednakże w masie powinny pozostać kawałki owoców. Frużelinę pozostawiamy do zupełnego wystygnięcia w temperaturze pokojowej, wtedy możemy połączyć ja z kremem i częściowo przemieszać.

Dla lepszej absorpcji aromatu waniliowego możemy wyjąć ziarenka wanilii ze strączka i włożyć je razem z pustym strączkiem do śmietanki, a następnie podgrzać, ale nie gotować. Po wystudzeniu usuwamy strączek i schładzamy śmietankę w lodówce przez minimum 12 godzin - inaczej możemy mieć problem z jej ubiciem.

3. Do mocno schłodzonych śmietanki i serka dodajemy cukier (ewentualnie cukier waniliowy), a następnie ubijamy razem mikserem, aż do uzyskania gęstego kremu.
4. Na koniec dodajemy zupełnie wystudzoną frużelinę z borówek i jak zawsze sugeruję nie mieszać ich zbyt dokładnie :)
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.

Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Krem borówkowy do tortów i monoporcji - przepis

Borówki są dostępne cały rok, wypróbuj ten cudowny krem :)


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.


Dołącz do Akademii




Tagi: borówkowy, owocowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności