Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Karmelizowane plastry gruszek

Karmelizowane plastry gruszek

wpisy podobne:

Żelka żurawinowa do tortuŻelka żurawinowa do tortuŻelka aronia - gruszka do tortuŻelka aronia - gruszka do tortuŻelka sprite do tortu Żelka sprite do tortu Żelka do tortu z owoców kiwiŻelka do tortu z owoców kiwi

Jak zrobić jesienne liście z plastrów gruszki?
Jesienne urodziny aż proszą się o tort w płomiennych, jesiennych kolorach. Oprócz liści uformowanych z kremu maślanego znalazły się na nim także te gruszkowe.



Obrazek: Barwione plastry gruszek do dekoracji

Kiedy zobaczyłam karmelizowane plastry gruszek, moim pierwszym skojarzeniem były liście, wystarczyło dobrać barwniki w jesiennych kolorach:

Obrazek: Liście z karmelizowanych gruszek

Jak zrobić kolorowe, karmelizowane plastry gruszek



Możemy nadać gruszkom dowolny kolor, wszystko zależy od tego jak skomponujemy na nich kolorowy cukier przed suszeniem.
Najlepiej zabarwić cukier barwnikami spożywczymi w żelu na kilka odcieni, wtedy łatwiej jest ułożyć kompozycję kolorystyczną na plastrach gruszek.
Dokładnie tak samo możemy skarmelizować plastry jabłek czy pigwy.

1. Gruszki myjemy i kroimy na jak najcieńsze plastry za pomocą tarki lub szatkownicy, uważając przy tym, aby nie uszkodzić ogonka gruszki. Powinien on zostać przy jednym z plastrów.
2. Z cukru i barwników w żelu lub paście, przygotowujemy w oddzielnych miseczkach cukier w kilku odcieniach koloru, który chcemy uzyskać na gruszkach.
3. Z wody i cukru w stosunku 1:1 przygotowujemy syrop i doprowadzamy do wrzenia w dużym i niskim garnku.
4. Plastry wkładamy do lekko gotującego się syropu na 5 minut, dzięki czemu staną się szkliste i przeźroczyste.
5. Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym z obu stron i układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
6. Plastry posypujemy cienką warstwą kolorowego cukru i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 80° na około godzinny.

Gruszki powinny być wysuszone, ale elastyczne, dzięki temu będzie je można uformować na torcie.

Po kilku próbach zauważyłam, że barwnik niebieski i wszystkie, które go zawierają, np: fiolet wyraźnie się odbarwia w wyższej temperaturze. Z fioletu zrobił mi się bordowy, radzę więc pozostać przy niższej temperaturze, a w razie potrzeby wydłużyć czas suszenia.

Jeżeli masz pytania, albo fajny pomysł na dekorację z gruszek, zdaj mi znać w komentarzu :)


Obrazek: podpis



Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii i w naszej grupie na fb.


Dołącz do Akademii



Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności