Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Ozdoby
Dekoracje stołu
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter

Ciasta

Kasutera (Castella) japoński biszkopt miodowy

Kasutera (Castella) japoński biszkopt miodowy

Fascynacja mojej córki kulturą japońska wprowadza w nasze życie wiele jej elementów. Malujemy japońskie kaligrafie, parzymy herbatę, a w zeszłym roku, po jej namowach odkryłam Ramen i jestem nim absolutnie oczarowana. Gdyby jeszcze nie kazała mi jeść go pałeczkami. ;)
Ale wracając do kręgu słodkości, ostatnio piekłam japoński biszkopt miodowy. W zasadzie nie różni się wiele od naszego biszkoptu, jest bardziej zwarty i wilgotny, co zawdzięcza dodatkowi miodu, ale podstawową różnicą jest mąka, zamiast mąki tortowej typu 450 używamy mniej oczyszczonej, mąki chlebowej typ 650 lub 750

09 Jan 2020

czytaj całość
Biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy

Coraz więcej osób nie może jeść klasycznych biszkoptów z powodu alergii na gluten, a to właśnie ten czynnik sprawia, że biszkopt jest sprężysty i miękki. Dlatego przygotowałam biszkopt bez dodatku glutenu, za to z kilkoma wariantami mącznych mieszanek. Dla każdego, coś bezglutenowego. ;)

30 Dec 2019

czytaj całość
Pierniczki dojrzewające

Pierniczki dojrzewające

Od kiedy moje córki były w stanie utrzymać foremki w rączkach, piekłyśmy i ozdabiałyśmy świąteczne pierniczki - tak jak pamiętam to z dzieciństwa. Z czasem dołączały do nas dzieci przyjaciół i koleżanki, aż w końcu piekłyśmy i zdobiłyśmy pierniki co weekend, zaczynając od połowy listopada, żeby z każdym móc spędzić tych kilka magicznych chwil. Ten przepis na klasyczne pierniki pochodzi z zeszytu mojej mamy, po upieczeniu są twarde i potrzebują kilku dni w chłodnym pomieszczeniu, by nabrać wilgoci z powierza. Dzięki temu są jednak doskonałym budulcem

10 Dec 2019

czytaj całość
Biszkopt dyniowy

Biszkopt dyniowy

Cudownie wilgotny biszkopt z dodatkiem prażonej dyni i dalekim aromatem pomarańczy. świetnie komponuje się z czekoladą, piernikiem i kwaśną pomarańczą.

05 Nov 2019

czytaj całość
Czekoladowy biszkopt z masłem

Czekoladowy biszkopt z masłem

Zwarte, stosunkowo ciężkie i wytrzymałe ciasto, bardzo popularne za oceanem i na wyspach, które przydaje się w trudnych warunkach (na przykład dalekiego transportu) czy do tortów 3D. Łatwiej jest, po przełożeniu, wycinać z niego przestrzenne kształty, a co najważniejsze, pomimo ciężaru, pozostają stabilne.

21 Oct 2019

czytaj całość
Babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe

Na chłodne, jesienne wieczory połączyłam dynię i aromatyczny cynamon, w wyjątkowe babeczki, a potem, już tylko spadały liście ;)

13 Oct 2019

czytaj całość
Poprzednia
Następna
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Ozdoby Dekoracje stołu Szkolenia Artykuły
Polityka prywatności