Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter

Ciasta

Beza

Beza

Beza może stanowić ciasto samo w sobie jak Pavlova, ale świetnie sprawdza się też jako pojedyncza warstwa w torcie, różnicując jego strukturę.
Czytaj całość
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to nie jest typowe ciasto, które wkładamy do tortu, jest zwarte i dość ciężkie, ale dodatek marchewki zapewnia mu wilgotność i wyjątkowy smak.
Czytaj całość
Waniliowy biszkopt tradycyjny

Waniliowy biszkopt tradycyjny

Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.
Czytaj całość
Kasutera (Castella) japoński biszkopt miodowy

Kasutera (Castella) japoński biszkopt miodowy

Fascynacja mojej córki kulturą japońska wprowadza w nasze życie wiele jej elementów. Malujemy japońskie kaligrafie, parzymy herbatę, a w zeszłym roku, po jej namowach odkryłam Ramen i jestem nim absolutnie oczarowana. Gdyby jeszcze nie kazała mi jeść go pałeczkami. ;)
Ale wracając do kręgu słodkości, ostatnio piekłam japoński biszkopt miodowy. W zasadzie nie różni się wiele od naszego biszkoptu, jest bardziej zwarty i wilgotny, co zawdzięcza dodatkowi miodu, ale podstawową różnicą jest mąka, zamiast mąki tortowej typu 450 używamy mniej oczyszczonej, mąki chlebowej typ 650 lub 750
Czytaj całość
Biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy

Coraz więcej osób nie może jeść klasycznych biszkoptów z powodu alergii na gluten, a to właśnie ten czynnik sprawia, że biszkopt jest sprężysty i miękki. Dlatego przygotowałam biszkopt bez dodatku glutenu, za to z kilkoma wariantami mącznych mieszanek. Dla każdego, coś bezglutenowego. ;)
Czytaj całość
Pierniczki dojrzewające

Pierniczki dojrzewające

Od kiedy moje córki były w stanie utrzymać foremki w rączkach, piekłyśmy i ozdabiałyśmy świąteczne pierniczki - tak jak pamiętam to z dzieciństwa. Z czasem dołączały do nas dzieci przyjaciół i koleżanki, aż w końcu piekłyśmy i zdobiłyśmy pierniki co weekend, zaczynając od połowy listopada, żeby z każdym móc spędzić tych kilka magicznych chwil. Ten przepis na klasyczne pierniki pochodzi z zeszytu mojej mamy, po upieczeniu są twarde i potrzebują kilku dni w chłodnym pomieszczeniu, by nabrać wilgoci z powierza. Dzięki temu są jednak doskonałym budulcem
Czytaj całość
Poprzednia
Następna
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności