Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter

Ciasta

Od czego zacząć dekorowanie tortów

Od czego zacząć dekorowanie tortów

Powiedziałabym przekornie, że od pieczenia, bo wbrew pozorom, to najistotniejsza kwestia zanim w ogóle zaczniemy myśleć o dekoracji.
Dlaczego?
Czytaj całość
Czym nasączyć biszkopt

Czym nasączyć biszkopt

Bardzo często pytacie: Jak nasączyć biszkopt? Czym go nasączyć i w jakiej ilości?
Jest wiele możliwości i wiele czynników, które warto uwzględnić.
Dziś więc pochylimy się nieco nad sposobem nasączania biszkoptu i doborem właściwego ponczu do tortu.
Czytaj całość
Bita śmietana

Bita śmietana

W samym środku przedświątecznego chaosu, kiedy makowa Pavlova czekała już tylko na aromatyzowaną gruszkami bitą śmietanę, moja nastoletnia córka zapytała: "Mamo, czy Ty wiesz, co czuje ta śmietana kiedy ją tak bijesz?"
To pytanie zatrzymało mnie w pół ruchu i bez słowa...
Nie wiem co czuje bita śmietana, a Wy co o niej wiecie?
Dziś więc rzeczowo i praktycznie o śmietanie - zapraszam.
Czytaj całość
Biszkopt idealny i inne ciasta do tortu

Biszkopt idealny i inne ciasta do tortu

Blat tortowego ciasta nie dla wszystkich oznacza to samo i w istocie jest wiele możliwości. W zależności od szerokości geograficznej będzie to zwarty biszkopt z dodatkiem tłuszczu, beza, kasutera, czy najbliższy nam klasyczny, puszysty biszkopt. Niezależnie jednak od rodzaju, może w ogólnym bilansie smakowym pozostać neutralny lub wnieść delikatny, bądź wyrazisty aromat.
Dziś więc nieco o ciastach do tortów i ich właściwościach :)
Czytaj całość
Smaki kremów i jak je łączyć w torcie

Smaki kremów i jak je łączyć w torcie

Jak łączyć smaki w torcie? Jest tak wiele możliwości, tyle słodkich aromatów ciast i kremów, które razem, mogą wywołać euforię smaku lub sprawić, że cały kawałek tortu pozostanie na talerzyku.
To pytanie zadano już tyle razy, że przyszedł czas na kompleksowy artykuł o tym, jakie są najsmaczniejsze ciasta i kremy do tortów oraz jak je z sukcesem łączyć, by usłyszeć za każdym razem, że to był mój ulubiony smak tortu.
Dziś więc rzeczowo i praktycznie o delikatnej materii gustu i smaku, podyskutujmy. :)
Czytaj całość
Drip czekoladowy

Drip czekoladowy

Tylko zamknij oczy: tort okryty miękką poduszką kremu i oblany płynną czekoladą, która ścieka po jego bocznej krawędzi tworząc apetyczne, podłużne zacieki - i już chciałabyś po nie sięgnąć... Tak, prawie każdy tak ma ;)
Torty w stylu Drip Cake cieszą się niesłabnącą popularnością i dają ogromne możliwości zarówno wyglądu samego dripu jak i ułożonej na nim dekoracji.
Czytaj całość
Poprzednia
Następna
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d
Polityka prywatności