
Od czego zacząć dekorowanie tortów
Powiedziałabym przekornie, że od pieczenia, bo wbrew pozorom, to najistotniejsza kwestia zanim w ogóle zaczniemy myśleć o dekoracji.
Dlaczego?
Czytaj całość
Dlaczego?

Czym nasączyć biszkopt
Bardzo często pytacie: Jak nasączyć biszkopt? Czym go nasączyć i w jakiej ilości?
Jest wiele możliwości i wiele czynników, które warto uwzględnić.
Dziś więc pochylimy się nieco nad sposobem nasączania biszkoptu i doborem właściwego ponczu do tortu.
Czytaj całość
Jest wiele możliwości i wiele czynników, które warto uwzględnić.
Dziś więc pochylimy się nieco nad sposobem nasączania biszkoptu i doborem właściwego ponczu do tortu.

Bita śmietana
W samym środku przedświątecznego chaosu, kiedy makowa Pavlova czekała już tylko na aromatyzowaną gruszkami bitą śmietanę, moja nastoletnia córka zapytała: "Mamo, czy Ty wiesz, co czuje ta śmietana kiedy ją tak bijesz?"
To pytanie zatrzymało mnie w pół ruchu i bez słowa...
Nie wiem co czuje bita śmietana, a Wy co o niej wiecie?
Dziś więc rzeczowo i praktycznie o śmietanie - zapraszam.
Czytaj całość
To pytanie zatrzymało mnie w pół ruchu i bez słowa...
Nie wiem co czuje bita śmietana, a Wy co o niej wiecie?
Dziś więc rzeczowo i praktycznie o śmietanie - zapraszam.

Biszkopt idealny i inne ciasta do tortu
Blat tortowego ciasta nie dla wszystkich oznacza to samo i w istocie jest wiele możliwości. W zależności od szerokości geograficznej będzie to zwarty biszkopt z dodatkiem tłuszczu, beza, kasutera, czy najbliższy nam klasyczny, puszysty biszkopt. Niezależnie jednak od rodzaju, może w ogólnym bilansie smakowym pozostać neutralny lub wnieść delikatny, bądź wyrazisty aromat.
Dziś więc nieco o ciastach do tortów i ich właściwościach :)
Czytaj całość
Dziś więc nieco o ciastach do tortów i ich właściwościach :)

Smaki kremów i jak je łączyć w torcie
Jak łączyć smaki w torcie? Jest tak wiele możliwości, tyle słodkich aromatów ciast i kremów, które razem, mogą wywołać euforię smaku lub sprawić, że cały kawałek tortu pozostanie na talerzyku.
To pytanie zadano już tyle razy, że przyszedł czas na kompleksowy artykuł o tym, jakie są najsmaczniejsze ciasta i kremy do tortów oraz jak je z sukcesem łączyć, by usłyszeć za każdym razem, że to był mój ulubiony smak tortu.
Dziś więc rzeczowo i praktycznie o delikatnej materii gustu i smaku, podyskutujmy. :)
Czytaj całość
To pytanie zadano już tyle razy, że przyszedł czas na kompleksowy artykuł o tym, jakie są najsmaczniejsze ciasta i kremy do tortów oraz jak je z sukcesem łączyć, by usłyszeć za każdym razem, że to był mój ulubiony smak tortu.
Dziś więc rzeczowo i praktycznie o delikatnej materii gustu i smaku, podyskutujmy. :)

Drip czekoladowy
Tylko zamknij oczy: tort okryty miękką poduszką kremu i oblany płynną czekoladą, która ścieka po jego bocznej krawędzi tworząc apetyczne, podłużne zacieki - i już chciałabyś po nie sięgnąć... Tak, prawie każdy tak ma ;)
Torty w stylu Drip Cake cieszą się niesłabnącą popularnością i dają ogromne możliwości zarówno wyglądu samego dripu jak i ułożonej na nim dekoracji.
Czytaj całość
Torty w stylu Drip Cake cieszą się niesłabnącą popularnością i dają ogromne możliwości zarówno wyglądu samego dripu jak i ułożonej na nim dekoracji.