Strona główna
O mnie
Blog
Szkolenia
Przepisy
Ciasta
Kremy
Ozdoby
Dekoracje stołu
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Krem mascarpone - tiramisu

Krem mascarpone - tiramisu

01 Sep 2015
Krem
wpisy podobne:

Syrop z kwiatów czarnego bzuSyrop z kwiatów czarnego bzuPianka śmietankowa z czarnym bzemPianka śmietankowa z czarnym bzemKrem arbuzowyKrem arbuzowyKrem straciatella z mleczną czekoladąKrem straciatella z mleczną czekoladą
W swoich przepisach odchodzę od ciężkich, maślanych kremów, które były domeną naszych babć, szukam nowych rozwiązań w smaku i konsystencji kremów które nadają tortom takiej lekkości, że nikt nie odmawia kolejnego kawałka ;). Moją ulubioną bazą do kremu jest włoski serek mascarpone, jest bardzo delikatny i doskonale komponuje się z wieloma nutami smakowymi.

Esencję waniliową przygotowuję sama umieszczając trzy nacięte wzdłuż laski wanilii w 300 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach esencja nabierze brązowego koloru, a to znak, że nadaje się do użycia. W miarę zużywania esencji możemy uzupełniać alkohol oraz laski wanilii, nawet jeśli ich nasionka wykorzystaliśmy w innym przepisie.

Przepis na krem tiramisu



Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Przed użyciem surowych jajek do kremu należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.

Odnosząc się do lekkiej histerii, która opanowała ostatnio "tortożerców", uważam, że surowe jajka są zupełnie bezpieczne w kremach, jeżeli zostaną przed użyciem wysterylizowane. Tym nie mniej wychodząc na przeciw obawom przygotowałam podstawową wersję kremu z serka mascarpone bez jajek za to z dodatkiem śmietanki kremówki, znajdziesz go tutaj.

Wypróbuj ten wyjątkowy smak i napisz jak Ci poszło. :)
Tagi: tiramisu
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodki kanał Piece A Cake
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Ozdoby Dekoracje stołu Szkolenia Artykuły
Polityka prywatności