Lemon curd - doskonałe słodko-kwaśne połączenie wprowadza orzeźwienie cytryn i pomaga przełamać słodycz tortowych kremów.
Przepis na krem cytrynowy lemon curd
Składniki:
1 cytryna
100 g cukru
1 jajko
1 żółtko
50 g masła
1. Skórkę z wyszorowanej cytryny ocieramy na drobnej tarce (bez białej - spodniej części), a sok wyciskamy.
2. Jajko i żółtko ubijamy lekko z cukrem, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz roztopione masło, a następnie podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Uwaga ! krem bardzo łatwo jest przypalić.
3. Krem przecieramy przez drobne sitko, choć znam wielu amatorów lekkiej goryczki, którą pozostawiają drobinki cytrynowej skórki.
Lemon curd może czasami wydawać się zbyt intensywny, łagodzę go wtedy dodatkiem śmietanki oraz serka mascarpone. Tak powstaje
krem cytrynowy o delikatnym smaku i śmietankowej konsystencji.
Masz już pomysł na wykorzystanie tego intensywnego, cytrynowego kremu?