Usmażone pomarańcze to świetny dodatek do deserów.
Przepis na aromatyzowane winem, smażone cząstki pomarańczy
Składniki:
2 pomarańcze
2 łyżki brazowego cukru
100 ml półwytrawnego, białego wina
1 łyżkę masła
szczypta cynamonu
1. Pomarańcze obieramy ze skóry i z białych błonek, ale w miarę możliwości zostawiamy cząstki w całości.
2. Na patelni podgrzewamy cukier, aż się roztopi, a następnie zalewamy winem (musimy zachować szczególną ostrożność, gdyż roztopiony cukier jest bardzo gorący). Po chwili dodajemy pomarańcze oraz cynamon i całość smażymy, stale mieszając, przez około dwie minuty.
3. Patelnię zdejmujemy z pieca i dodajemy masło.
4. Zanim pomarańcze wyłożymy na krem muszą zupełnie ostygnąć.
W razie wątpliwości, napisz do mnie :).