Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Ozdoby
Dekoracje stołu
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Krem mascarpone Oreo

Krem mascarpone Oreo

18 Oct 2015
Krem
wpisy podobne:

Krem pomarańczowyKrem pomarańczowyŻelka do tortu z owoców kiwiŻelka do tortu z owoców kiwiKrem ganache whiskyKrem ganache whiskyŻelka do tortu o smaku szarlotkiŻelka do tortu o smaku szarlotki
Serek mascarpone świetnie sprawdził się w kremie o smaku oreo. Nadał mu cudownie kremową konsystencję i zupełnie nie zmienił mlecznego smaku kondensowanego mleka.

Przepis na krem mascarpone o smaku Oreo



Składniki:

2 łyżki cukru
2 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 łyżka cukru
1 szklanka (200 ml) słodzonego, kondensowanego mleka w puszce
0,5 kg serka mascarpone
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie (176 g.) ciastek Oreo.

1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Przed użyciem surowych jajek do kremu należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
3. Białka wkładamy do miski i ubijamy chwilkę, aż lekko się spieni, następnie dodajemy cukier i ubijamy na sztywno.
4. Do miski wkładamy żółtka z połową mleka i ubijamy aż się połączą, następnie dodajemy nadzienie z ciastek oreo oraz resztę mleka i miksujemy, aż masa będzie zupełnie gładka.
5. Do miski z żółtkami dodajemy sok z cytryny oraz po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
6. Rozprowadzamy ostudzoną żelatynę z niewielką ilością kremu, a następnie wlewamy do całości i delikatnie mieszamy.
7. Na sam koniec do kremu dodajemy grubo połamane ciastka oreo, pozostałe po wyjęciu nadzienia.
8. Krem należy schłodzić w lodówce przed przełożeniem tortu, ale niezbyt długo, żeby żelatyna się nie zsiadła.

TIP: Krem wychodzi dosyć słodki, zgodnie z sugestiami zmniejszyłam ilość cukru, ale można całkowicie z niego zrezygnować, główną jego funkcją jest bowiem stabilizacja piany z białek.

Lubisz smak ciasteczek Oreo? Wypróbuj ten krem i napisz, czy przypadł Ci do gustu.


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić kwalifikacje, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Dołącz do naszej grupy słodkich artystek Kawał Ciacha - Akademia.



Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Polityka prywatności