Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Krem mascarpone z kawową czekoladą

Krem mascarpone z kawową czekoladą

wpisy podobne:

Krem pomarańczowyKrem pomarańczowyKrem ganache whiskyKrem ganache whiskyKrem z owoców leśnychKrem z owoców leśnychKrem pina coladaKrem pina colada
Serek mascarpone, słodycz czekolady i wyraźny kawowy aromat - hmm, to tygrysy lubią najbardziej ;).


Przepis na krem mascarpone kawowo-czekoladowy



Składniki:

400 g serka mascarpone
350 ml śmietanki kremowej 36%
4 łyżki cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej / lub 50 ml espresso
1 tabliczka czekolady "kawa z mlekiem" (czekolada składa się z dwóch warstw: czarnej - kawowej i białej - śmietankowej).
szczypta mielonego kardamonu
opcjonalnie: 50ml likieru kawowego

1. Kawę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku lub zaparzamy 50 ml espresso. Kawę studzimy i schładzamy w lodówce.
2. Do misy miksera wkładamy dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone, cukier, napar kawy oraz kardamon i ubijamy aż krem stanie się gęsty i puszysty.
3. Na sam koniec do kremu wsypujemy posiekaną lub potartą czekoladę.
4. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.

TIP: Do kremu można też dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika albo samego cynamonu :)

TIP 2: Czekoladę można zamienić na chrupiące perełki Crispearls o smaku ciemnej czekolady :)


Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Krem z kawową czekoladą do tortów i deserów - przepis


Czy kawa i czekolada to Twoje smaki?


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.


Dołącz do Akademii




Tagi: czekoladowy, kawowy, mascarpone
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności