Sporo się ostatnio słyszy o solonym karmelu, więc kiedy zobaczyłam lody o tym smaku, nie odmówiłam sobie przyjemności :).
Przyznam, że było to wyjątkowe przeżycie, połączenie intensywnej karmelowej słodyczy z równie wyraźną nutą soli, no i moje myśli pogalopowały...
Tak powstał cudownie delikatny krem karmelowy z nutą solonych orzeszków, który idealnie łączy się z czekoladą pod każdą postacią. Z poziomem słodyczy nie należy jednak przesadzać, wiec polecam przełamać go frużeliną z owoców leśnych, porzeczek albo żurawiną.
Przepis na krem mascarpone o smaku solonego karmelu
Składniki:
400 ml śmietanki kremówki
500 g serka mascarpone
0,5 puszki kajmaku klasycznego
2 łyżki masła orzechowego solonego z kawałkami orzeszków lub gładki, jaki wolisz :)
1. Serek mascarpone i bardzo dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
2. dodajemy karmel oraz mało orzechowe i delikatnie mieszamy rózgą do połączenia składników.
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
Karmel tradycyjnie czy ze słonym pazurem?