Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Ozdoby
Dekoracje stołu
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Krem mascarpone z truskawkami

Krem mascarpone z truskawkami

01 Jun 2016
Krem
wpisy podobne:

Krem pomarańczowyKrem pomarańczowyŻelka do tortu z owoców kiwiŻelka do tortu z owoców kiwiKrem ganache whiskyKrem ganache whiskyŻelka do tortu o smaku szarlotkiŻelka do tortu o smaku szarlotki
Nadszedł czas na świeże truskawki, ich połączenie z kremem mascarpone daje spektakularny efekt - już nie mogłam się doczekać. Przepis podaję w dwóch wersjach z jajkami i bez.

Przepis na krem mascarpone ze świeżymi truskawkami



Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36% lub 4 jajka
4 łyżki cukru
20 dkg świeżych truskawek
2 łyżeczki żelatyny

w wersji ze śmietanką:

1. Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone oraz cukier wkładamy do misy i ubijamy do konsystencji gęstego kremu.
3. Truskawki miksujemy i łączymy z żelatyną, a następnie dodajemy do kremu. Jeżeli lubisz w kremie cząstki owoców zmiksuj truskawki tylko tyle, żeby puściły sok.
4. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.

w wersji z jajkami:

1. Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Przed użyciem surowych jajek do kremu należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
3. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
4. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy swoją objętość i zrobi się prawie całkowicie biała.
5. Do miski z żółtkami dodajemy partiami serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
6. Truskawki miksujemy i łączymy z żelatyną a następnie dodajemy do kremu.
7. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.

Koniecznie wypróbuj ten krem, a w razie pytań zostaw komentarz.
Tagi: owocowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Ozdoby Dekoracje stołu Szkolenia Artykuły
Polityka prywatności