To nieco ostrzejsza wersja kremu, wspaniale komponuje się z cięższymi, słodkimi aromatami dodając im nieco "pazura".
Przepis na krem mascarpone z nutą imbiru
Składniki:
4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
ok 1 cm świeżego imbiru
1. Przed użyciem surowych jajek do kremu należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy swoją objętość i zrobi się prawie całkowicie biała, wtedy dodajemy sok odciśnięty ze startego imbiru (wybieramy tarkę o najdrobniejszych oczkach).
4. Do miski z żółtkami dodajemy partiami serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
Zaciekawił Cię ten nieoczywisty smak tortowego kremu? :)
Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?
Odkryj naszą profesjonalną platformę kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii.