W tym kursie pokażę Ci krok po kroku jak od podstaw zbudować różę 3D z masy cukrowej, nawet jeżeli jeszcze nigdy nie próbowałaś.
Omówię, jak przygotować różne kształty płatków, wycieniować ich kolor i uformować oraz zbudować z nich różę w dowolnym stadium rozwinięcia.

Jak zrobić róże z masy cukrowej krok po kroku
Kluczową sprawą w modelowaniu kwiatów jest dobra masa cukrowa.
Po pierwsze musi być niezwykle elastyczna, bo tylko wtedy pozwoli się cieniutko rozwałkować, a im cieńsze są płatki, tym naturalniej wyglądają kwiaty.
Po drugie, masa powinna stosunkowo szybko zasychać, by łatwiej było ją uformować i by utrzymywała nadany kształt.
No i po trzecie masa nie może po wyschnięciu się kruszyć, bo wtedy trudno jest ułożyć z niej bukiety, bez uszkodzenia płatków.
Reszta to próby i mnóstwo cierpliwości, ale zaręczam, że warto.
Czego się nauczysz
- zasad i technik pracy z masą cukrową,
- jakie narzędzia będą Ci potrzebne,
- jak uniknąć deformacji masy cukrowej,
- jak wycieniować masę,
- jak zapewnić powtarzalność odcieni,
- jak przygotować płatki kwiatowe,
- dlaczego płatki mają różne kształty,
- jakie wykrawaczki są najlepsze do róży,
- jak nadać teksturę płatkom,
- jak nadać kształt płatkom,
- jak uformować pączek róży,
- technik formowania kwiatu 3D,
- jak nadać róży właściwy kształt,
- jak zbudować rozwinięty kształt róży,
- jak umieścić i uformować działki kielicha,
- jak suszyć kwiaty cukrowe,
Materiały dodatkowe do kursu
- cieniowana róża 3D - schemat i rozmieszczenie płatków,
- szablony - płatki i działki kielicha dla trzech rozmiarów kwiatu róży.
Przejdź do kursu i odkryj naszą profesjonalną platformę wypełnioną słodkimi kursami online od technik cukiernictwa po wyjątkowe, artystyczne dekoracje.