Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Ozdoby
Dekoracje stołu
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Krem maślany

Krem maślany

01 Sep 2015
Krem
wpisy podobne:

Frużelina o smaku szarlotkiFrużelina o smaku szarlotkiKrem z owoców leśnychKrem z owoców leśnychFrużelina z owoców leśnychFrużelina z owoców leśnychSyrop z kwiatów akacjiSyrop z kwiatów akacji
Tradycyjny krem maślany, który dawno temu znalazłam w zeszycie mojej babci Elusi, służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka warstwa okrywająca ciasto pomaga je uformować, wygładza nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Przepis na tradycyjny krem maślany



Składniki:

3 żółtka
250g masła
1 szklanka cukru

1. Przed użyciem surowych jajek do kremu należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy na parze, aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Zdejmujemy z nad pary i nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło, ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

"Otynkuj" swój pierwszy tort i daj znać jak Ci poszło :)
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodki kanał Piece A Cake
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Ozdoby Dekoracje stołu Szkolenia Artykuły
Polityka prywatności