Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter

Zimowy tort w kształcie czapki

wpisy powiazane:

Biszkopt czekoladowyBiszkopt czekoladowyKrem mascarpone - tiramisuKrem mascarpone - tiramisuWaniliowy biszkopt tradycyjnyWaniliowy biszkopt tradycyjny
Nad ranem szron pobielił trawniki, a i śnieg w górach poczyna sobie coraz śmielej.

Marzną rączki, marzną uszka, więc może ciepła czapka się przyda.


Dzisiejszy, nieco włochaty kawałek czapki rozgrzewa aromatem piernika lub wiśniowej czekolady.

Obrazek: Tort wełniana czapka z pomponem

To kolejny tort, który łączy w sobie dwa zupełnie różne smaki, choć na zewnątrz stanowi jedną całość.

Jak zrobić zimowy tort urodzinowy w kształcie czapki



Upiekłam dwa biszkopty: jeden większy (26 cm) czekoladowy i drugi mniejszy (22 cm) waniliowy. Przy tej samej ilości składników mniejszy biszkopt będzie trochę wyższy, co pozwoli uformować zwężający się szczyt czapki. Każdy z biszkoptów przecięłam na warstwy i nasączyłam z obu stron (górę i dół tylko z zewnątrz) czekoladowy - likierem czekoladowym rozcieńczonym nieco przegotowaną wodą, a waniliowy - przegotowaną wodą z odrobią wódki cytrynowej.

Oba torty przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na podkładkach. Mniejszy na cienkiej, a większy na grubej, stanowiącej spód tortu.
Na warstwach kremu przedzielających czekoladowy biszkopt rozłożyłam frużelinę wiśniową i ciemną czekoladę z nadzieniem wiśniowym. A na kremie rozdzielającym waniliowy biszkopt, drobne, korzenne pierniczki.

W celu ustabilizowania konstrukcji, w dolnym torcie zakotwiłam cztery patyczki, które zapobiegną zapadnięciu się tortu. Całość umieściłam w lodówce na kilka godzin, warstwy zwiążą się ze sobą, a konstrukcja usztywni.

Zanim okryłam tort warstwą kremu maślanego, uformowałam go na kształt kopuły, odcinając niepotrzebne kawałki ciasta.

Obrazek: Tort czapka

Tort obłożyłam lukrem plastycznym w kolorze błękitnym, a następnie ozdobiłam lukrowymi warkoczami w dwóch odcieniach niebieskiego.

lukier plastyczny - warkocze

Na szczycie czapki z lukrowych pasemek uformowałam puszysty pompon.

Obrazek: Tort z pomponem

A z przodu umieściłam ozdobne serce z lukrowych warkoczy.

Obrazek: tort w kształcie zimowej czapki

Zapraszam na filmowy tutorial:



Jeżeli masz pytanie, napisz do mnie w komentarzu, chętnie służę pomocą.



Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Tort czapka


Obrazek: podpis



Lubisz piec i chciałabyś tworzyć torty, które nie tylko zachwycą smakiem i zaskoczą różnorodnością warstw,
ale będą równe i profesjonalne jak z cukierni?


Teraz możesz skorzystać z mojej wiedzy i doświadczenia w tworzeniu tortów artystycznych,
sięgając po e-book Anatomia Tortu, czyli jak zrobić pyszny i równy tort, krok po kroku.


Obrazek: E-book Anatomia Tortu z praktycznym workbookiem

Chcę zobaczyć ten e-book



Tagi: czekoladowy, piernikowy, urodziny, wiśniowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności