Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Babeczki z wiosennymi kwiatami

Babeczki z wiosennymi kwiatami

wpisy powiazane:

Wielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaWielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaZacznij od babyZacznij od baby
Czekam już na kwiaty i ciepło, a że Wielkanoc to najbardziej radosne i wiosenne święta, przygotowałam dwa rodzaje babeczek: czekoladowe i cynamonowe.
Ozdobiłam je wiosennymi kwiatami z masy cukrowej: słoneczne żonkile, narcyze, piwonie, radosne stokrotki oraz kiście liliowego bzu.
Zdradzę Ci mój ulubiony przepis na babeczki, które zawsze się udają.

Przepis na babeczki czekoladowe



Składniki na 18 sztuk:

3 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
300 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
3 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki masła - (roztapiamy i studzimy)
1 tabliczka ciemnej czekolady

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do miski z żółtkami wkładamy zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, kakao i proszek do pieczenia), wlewamy mleko i chłodne masło a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
4. Co do czekolady, to ja wkładam po kostce do każdej babeczki przed włożeniem do pieca, ale można ją też drobno posiekać i wmieszać do ciasta - Jak kto lubi. Ciasto wkładamy do papilotek lub specjalnej formy na babeczki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190° bez termoobiegu na 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

W cynamonowych babeczkach zamieniam kakao na solidną łyżeczkę cynamonu i ciemną czekoladę na białą lub zupełnie z niej rezygnuję.

Teraz już wystarczy udekorować je lukrowymi kwiatami

Bez to moje ukochane kwitnące drzewo, ogrom delikatnych, misternych kwiatów, szaleństwo odcieni no i ten zapach... Ależ się rozmarzyłam i choć na drzewach zaledwie śpiące pąki ja czekam już na barwne pachnące kaskady za oknem.

Jak zrobić babeczki ozdobione bzem z masy cukrowej



Obrazek: Babeczki z bzem z masy cukrowej

Obrazek: Babeczki z cukrowym bzem

Obrazek: Babeczki z bzem z cukru

Jak je zrobić, to proste, zapraszam na filmowy tutorial.



Na piwonie za oknem przyjdzie nam niestety jeszcze poczekać, ale "zakwitłam" je dla Ciebie na wiosennych babeczkach i zapachniało malinami.

Jak zrobić babeczki ozdobione piwoniami z masy cukrowej



Obrazek: Babeczki z cukrowymi piwoniami

Obrazek: Babeczki z piwoniami z masy cukrowej

Zobaczcie jak łatwo je zrobić.



Żonkile i narcyze już cieszą swoimi kwiatami, więc nie mogło ich zabraknąć.

Jak zrobić babeczki ozdobione żonkilami i naryzami z masy cukrowej



Obrazek: Babeczki z żonkilami z masy cukrowej

Obrazek: Babeczki z narcyzami z masy cukrowej



Zostały jeszcze roześmiane do słońca stokrotki i radosne, żółte motyle.

Jak zrobić babeczki ozdobione stokrotkami z masy cukrowej



Obrazek: Babeczki ze stokrotkami z masy cukrowej

Zapraszam na film.



Jeżeli masz pytanie, albo chcesz się podzielić swoimi przepisami, zapraszam do pozostawienia komentarza.

Tagi: Wielkanoc
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności