Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter

Naked cake z cieniowanymi bezami

wpisy powiazane:

Cieniowane bezyCieniowane bezyKrem mascarpone solony karmelKrem mascarpone solony karmelWaniliowy biszkopt tradycyjnyWaniliowy biszkopt tradycyjny
Lukier plastyczny daje ogromne możliwości, ale nie każdemu odpowiada i tak było tym razem.
Wyszłam więc na przeciw oczekiwaniom i przygotowałam dla dziadka klasyczny, waniliowy biszkopt, z kremem mascarpone o smaku solonego karmelu, no musi być jakaś nuta ekstrawagancji. ;)
W kwestii kontrastu smakowego też nagięłam nieco tradycji, bo do przełożenia blatów użyłam żurawiny do mięs o idealnie zbalansowanym smaku.
Tort posiada odkryte warstwy kremu, nałożyłam je jednak nieco inaczej niż zwykle, formując kulki za pomocą rękawa cukierniczego.

Obrazek: naked cake - odkryte warstwy kremu

Jak zrobić naked cake ozdobiony bezami



Tort składa się z czterech blatów przełożonych kremem, jego boki pozostają odkryte, więc sposób nałożenia kremu również stanowi dekorację.

Obrazek: naked cake dekoracyjne warstwy kremu

W tortownicy o średnicy 26 cm. upiekłam dwa biszkopty waniliowe i każdy przecięłam na dwie warstwy. Blaty nasączyłam od wewnątrz ponczem z cytryny, wody oraz odrobiny wódki cytrynowej.
Po nasączeniu, biszkopty posmarowałam żurawiną i przełożyłam kremem mascarpone o smaku solonego karmelu.

Wierzch tortu również przykryłam cienką warstwą kremu, na której ułożyłam dekorację z cieniowanych niebieskich bezików.

Obrazek: cieniowane niebieskie bezy

Dekorację wykończyłam gwiazdkami z kremu, zwieńczonymi błękitnymi, cukrowymi perełkami.

Obrazek: tort ozdobiony bezami ombre i kremem mascarpone

I już w całej okazałości.

Obrazek: naked cake z niebieskimi bezami

Zobaczcie krok po kroku jak powstawał ten tort, mam nadzieję, że film Wam się spodoba.



Zainspirował Cię ten przepis? Daj mi znać w komentarzu.

Tagi: bezowy, solony karmel
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności