7 grudnia
Niecierpliwie czekam na Wasze zdjęcia konkursowe.
A tymczasem pierniki już wystygły, czas więc zacząć je ozdabiać.
Najczęściej lukruje się je lukrem królewskim i ozdabia cukrowymi posypkami czy perełkami.
Dzisiejsza kartka z kalendarza zawiera przepis na lukier królewski, który możecie nałożyć na wiele sposobów. Moja babcia oblewała lukrem ciasteczka używając zwyczajnej łyżki - lukier spływał i każdy piernik był inny, ale to właśnie dodawało im uroku.
Od tamtych czasów wiele się zmieniło i dziś lukier królewski można nałożyć pędzelkiem czy specjalnym pisakiem, ale najczęściej nakłada się go za pomocą worka cukierniczego.
Różnorodność kształtów i rozmiarów tylek sprawia, że przy odrobinie cierpliwości można lukrem namalować wszystko.
Dzięki barwnikom spożywczym możemy również zabarwić lukier na każdy kolor, a nie tylko kakaowy ;), zobaczcie jakie to otwiera możliwości.
Kiedyś na piernikach układało się orzechy, migdały, skórkę pomarańczową czy rodzynki, dziś, co tylko sobie wymarzysz: kolorowe posypki, cukrowe perły, elementy z czekolady, izomaltu czy lukru plastycznego.
Puśćcie więc wodze fantazji i do dzieła, a wyczarujecie z tych małych, korzennych ciasteczek prawdziwe dzieła sztuki.
📆 już jutro kolejny piernikowy dzień 📆
🍰 w www.pieceacake.pl 🍰
A jeszcze dziś nie zapomnij podzielić się pachnącymi przepisami z przyjaciółmi ❤️