2017
2016
2015
Tort ślubny w stylu angielskim "Piwonie i groszek"
Szum białej sukni, muślin welonu, zapach świeżych kwiatów, wszystko na ten jeden, wyjątkowy dzień.
Staramy się by przyjęcie weselne było niezapomniane i wyjątkowe, a cóż bardziej zapadnie w pamięć jak wyjątkowy, artystyczny tort.
Nie jest to jednak tak proste jak myślałam, nie łatwo jest upiec tort, kiedy wiem, że to najważniejszy dzień w Ich życiu, a Oni wierzą, że tego dnia, właśnie dla Nich zrobię najpiękniejszy tort na świecie. Cóż, mogę powiedzieć Wam, że jest na to tylko jeden sposób - włożyć całe serce, i już.
Dzisiejszy, kwiatowy  kawałek  rozkosznie  miesza  słodycz  i  świeżość  cytryn w subtelnym połączeniu kremu i lemon curd.

Tort ślubny z cukrowymi piwoniami i groszkiem

Upiekłam biszkopt waniliowy i przecięłam na trzy krążki. Każdą z warstw nasączyłam od wewnątrz (środkową z obu stron) mieszaniną soku z cytryny (1/4 szklanki), przegotowanej wody (1/2 szklanki) i kieliszka wódki cytrynowej.

Trzy nasączone warstwy biszkopta umieściłam na podkładce i przełożyłam kremem mascarpone. Dodatkowo, na każdej kremowej warstwie rozłożyłam nieco lemon curd. Ile? Wszystko zależy jak bardzo wyczuwalny ma być cytrynowy aromat.

Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego.

Tort, razem z podkładką, obłożyłam lukrem plastycznym w bardzo jasnym odcieniu pastelowego różu. Z nieco ciemniejszego lukru wycięłam drobne kwiaty, którymi wykończyłam spód tortu.

pastelowy różowy lukier plastyczny

Na wierzchu tortu ułożyłam kompozycję z cukrowych kwiatów: piwonii i groszku cukrowego

Tort weselny piwonie i groszek

Wedding cake piwonie i groszek
Tagi:cytrynowy,kwiatowy,kwiaty cukrowe,ślub,waniliowy
 
 
Lemon curd
Lemon curd - doskonałe słodko-kwaśne połączenie wprowadza orzeźwienie cytryn i pomaga przełamać słodycz tortowych kremów.

Składniki:

1 cytryna
100 g cukru
1 jajko
1 żółtko
50 g masła

1. Skórkę z wyszorowanej cytryny ocieramy na drobnej tarce (bez białej - spodniej części) a sok wyciskamy.
2. Jajko i żółtko ubijamy lekko z cukrem, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz roztopione masło, a następnie podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Uwaga ! krem bardzo łatwo jest przypalić.
3. Krem przecieramy przez drobne sitko, choć znam wielu amatorów lekkiej goryczki, którą pozostawiają drobinki cytrynowej skórki.
 
 
Cukrowy groszek
groszek cukrowy z lukru plastycznego

W kwiatowej kompozycji, która ozdobiła tort, znalazły się gałązki z rozwiniętymi kwiatami i pączkami a także zielonymi, skręconymi wąsikami.

kwiaty cukrowego groszku

Biały lukier plastyczny oraz kilka wskazówek jak z cukru zrobić gałązki pachnącego groszku - zapraszam na film.